Home / Politica / Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Există foarte multă dorință pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice

Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Există foarte multă dorință pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice

Secretarul de stat Ionuț-Sorin Banciu a participat la lucrările Consiliului de Mediu din Spania, care a avut loc în perioada 10-11 iulie 2023, în Valladolid.

Organizat sub egida Președinției spaniole a Consiliului UE, evenimentul a reunit miniștrii mediului din Statele Membre UE, reprezentanți ai Comisiei Europene și Parlamentului European.

În ultima zi a Consiliului au participat și miniștrii energiei. Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a condus delegația României la reuniunea informală a miniștrilor mediului din Statele Membre UE în prima zi a evenimentului.

Reuniunea a inclus două sesiuni de lucru comune cu miniștrii energiei din Statele Membre referitoare la așteptările în ceea ce privește rezultatul celei de-a 28-a Conferințe a Părților la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP 28 UNFCCC), care va avea loc în Dubai, Emiratele Arabe Unite, în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023 și contribuția sectorului energiei la această conferință.

Pe agenda zilei s-a aflat și un dejun de lucru comun, în care au fost abordate aspecte referitoare la comunicarea mai eficientă a oportunităților privind agenda clima și energie.

În ceea ce privește cea de-a 28-a Conferință a Părților la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, secretarul de stat Ionuț-Sorin Banciu a subliniat:

”Există foarte multă presiune pentru acest COP să ofere rezultate concrete în ceea ce privește atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, pierderi și daune, finanțarea luptei împotriva schimbărilor climatice și a soluțiilor bazate pe natură și pe drepturile omului. COP28 va fi, probabil, ultima noastră șansă de a ne conforma obiectivului de a limita încălzirea globală la 1,5 °C.

România are o Strategie pe Termen Lung, harta schimbărilor structurale în economia și în stilul de viață pe care trebuie să le facem pentru a atinge neutralitatea climatică. Totodată, avem Strategia Națională privind Adaptarea la Schimbările Climatice, un document care pare cu atât mai important în condițiile în care ultima săptămână a fost cea mai călduroasă săptămână înregistrată în istoria omenirii.

Sultan Al Jaber, președintele COP 28, și-a manifestat dorința ca anul acesta să fie anul acțiunii, al unității, al solidarității și al inclusivității. Vom avea nevoie de finanțări publice și private masive pentru a transforma economia globală într-o economie cu emisii scăzute. A venit momentul să găsim echilibrul între nevoile globale de finanțare și creștere a ambițiilor climatice!”.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia