Home / Actual / La placinte… inainte!

La placinte… inainte!

La plăcinte… înainte!

(reţetă străveche mocănească, preluată din „compendiul gastronomic” al regretatului prof. univ. D. Cazacu)



Dacă tot se intră-n post

Să uităm tot ce a fost

Şi să pregătim plăcinte

Care ne aduc aminte

De-al bunicilor trecut

Şi de cum ei au făcut

„Prăjitura” cea de soi

Ce la bal e-n mare toi.

Cum? Nu aţi ghicit „desertul”?

Simplu e ca alfabetul,

E-o plăcintă renumită,

La mocani mult prea-ntâlnită.

E un fel mai mult… local,

E omniprezent la bal,

Pe-ndelete se mănâncă,

Niciodată nu se-aruncă.

N-are multe ingrediente,

Din puţine elemente

Se-nmulţeşte şi tot creşte

Ca viteazul din poveste.

Ouă, lapte, un pic de sare

Bună pentru-orice mâncare

Şi făină cât cuprinde

În aluatul ce se-ntinde.

Să nu fie nici vârtos,

Nici prea moale sau prea gros,

Să se-mpartă în bucăţi

Să iasă destule părţi.

Se frământă, se destinde,

Pe planşetă se întinde,

Sucitorul se porneşte

Stânga-dreapta se roteşte.

Până să fie-mpărţit

Se lasă la odihnit

Ca să nu se prea usuce

Şi se face apoi o cruce.

După ce s-a odihnit

Gata e de pregătit:

Se ia câte o bucată

Şi se taie-n două toată.

Cât se poate de subţire

Foaia-apoi o să se-nşire

Şi stropită cu untură

Sau cu unt, după statură.

Pentru a se unge bine

Din durere să-i aline,

Foaia se dă peste foaie

Dar încet, făr’ să se-ndoaie.

Se rulează pe o parte,

Se întoarce-apoi pe spate

În nailon se-mbracă bine,

Câteva ore se ţine.

Se ia brânza de burduf

Moale ca un fir de puf,

Se sparg ouăle-n castron,

Se-amestecă unison.

Pasta ce a rezultat

Din complexul menţionat

Se aşterne peste foaie

Ca o-mbelşugată ploaie.

Jumătatea ce-a rămas

Se petrece într-un pas

Peste cea de-a-ntâia foaie

Şi apoi frumos se-ndoaie.

Un strop se dă la crescut,

Cuptorul s-a şi făcut,

În untură se prăjeşte

Până ce se rumeneşte.

Iar când capătă sticlirea

Ai simţit şi fericirea,

Căci acum şti ce urmează

Simţurile-ţi şi vibrează!

Cu poftă să le mâncaţi,

Cu vin alb să degustaţi

Uşor sec, c-aşa se cere,

Asta e pura plăcere!

Ingrediente (gramaj)

– pentru aluat – 4 ouă întregi, un praf de sare, 1 kg de lapte, 30 grame de drojdie şi făină cât cuprinde

– pentru umplutură – o jumătate de kilogram de brânză burduf şi două ouă.

Alexandra Banciu