Home / Actual / Retete in versuri: Cu şi despre mucenicii moldoveneşti!

Retete in versuri: Cu şi despre mucenicii moldoveneşti!

Mucenicii!

 

Azi vom face mucenici,

Nici prea mari, dar nici prea mici,

Potriviţi, mai voinicei,

Cum e după obicei.

 

Dacă-ţi place să găteşti,

Fă-i pe cei moldoveneşti,

Sunt cu nucă şi cu miere,

Dulcea, frageda plăcere.

 

Pui jumate[1] de făină,

Sfert de lapte ca să ţină,

Zahăr, vreo cinci-şase linguri,

E de-ajuns, cât să te-asiguri.

 

Gălbenuşuri, trei bucăţi,

Untul să îl mai agăţi,

Uleiul nu-i de uitat,

Smântâna şi-ai terminat.

 

Iar de vrei s-aibă-„parfum”

Pune şi un pic de rum[2]

Chiar vanilie, scorţişoară,

Nucă zdrobită de-aseară.

 

Ca să crească mari, pufoşi

Rumeniţi când îi miroşi,

Pui şi-o drojdie în lapte

Şi-o amesteci cât se poate.

 

Faci şi-o gaură-n făină

Compoziţia e fină:

Gălbenuşuri, drojdie, sare

Pân’ la omogenizare.

 

Laptele-aromatizat

Cu zahărul dizolvat

Se mixează cu smântână

Şi se toarnă în făină.

 

Totul se frământă bine

Cu unt fără de grăsime

Şi-untdelemn de la bunica

Harnică precum furnica.

 

 Mai citește și despre plăcintele mocănești!

 

 

 

 

 

 

 

 

Când aluatul s-a mărit

Este gata de-mpărţit.

În trei părţi ce trec în două

Rezultând o parte nouă.

 

Între palme se rulează

Fiţi atenţi la ce urmează

Căci din şnurul ce se-obţine

Cifra opt frumos parvine.

 

Într-o tavă, rând pe rând,

Fără să mai stai pe gând,

Mucenicii îi aşezi,

Unşi cu nuci ce le pisezi.

La crescut îi laşi un ceas,

Timp destul ţi-a mai rămas

Cât să-ncingi niţel cuptorul

Fără să te-apuce dorul.

 

După ce s-au rumenit

Ei se lasă la răcit,

Se-adaugă scorţişoară,

Miere, nucă se presară.

 

La final se pot servi

După placul inimii:

C-un vin bun sau pe uscat,

Pofta bună, am terminat!

 

Ingrediente (gramaj):

– 500 gr făină

– 250 ml lapte

– 5-6 linguri de zahăr

– 1 praf de sare

– 3 gălbenuşuri

– 100 gr unt

– 50 gr ulei

– 1 lingură de smântână

– vanilie, rom, scorţişoară

– drojdie de bere

– aprox. 10 nuci pisate (depinde de mărimea lor)

 

[1] jumate = jumătate de kilogram

[2] rum = rom

rețetă trimisă de Alexandra Banciu