Home / Actual / Dulciuri minoritare in versuri – turta dulce nemteasca şi hajos unguresc

Dulciuri minoritare in versuri – turta dulce nemteasca şi hajos unguresc

Dulciuri minoritare in versuri – turtă dulce nemţească şi hájos unguresc

(reţete ale dulciurilor minorităţilor, culese din caietul gastronomic al regretatului profesor “Dimitrie Cazacu” şi puse în versuri de Alexandra Banciu)

În Săcele vieţuiesc

Cei din neamul românesc,

Dar mai au loc şi cei care

Oraşului-i dau savoare.

Ei sunt cei ce ne-au predat,

De la care am preluat

Trucuri culinare noi

Şi reţetele de soi.

Iar ca să îmi daţi dreptate

Să vedeţi ca, da, se poate

Astăzi vă prezint reţete

Dulci, sărate şi cochete.

Una are un iz nemţesc,

Alta-i suflu unguresc,

Ambele pot trece-n top

Şi lasă prin guri potop.

Prima se vrea savurată,

Apoi merge consumată

La un ceai, cafea sau lapte,

Hai să trec direct la fapte!

Se ia kil-ul de făină

Cinci ouă să ne parvină,

Bicarbonatul se stinge

Cu lapte, de nu, se-ncinge.

Puţin unt, cincizeci de grame,

Cuişoare, ţin de foame,

Cardamon sau scorţişoară

Să ne iasă-o turtişoară…!

Ca să fie cea mai dulce,

Concurenţa să se culce,

Se adaugă şi mierea,

Zahărul îi dă puterea!

Pui făină pe planşetă,

Faci un cuib ca o cuşetă,

Iar în mijloc pui din toate

Cele mai sus înşirate.

Mesteci bine, bine totul

Până s-a pătruns cu totul,

Pănă s-au încorporat

Ingredientele-n aluat.

Compoziţia cea dulce

Acum ştie un’ s-apuce:

Când cuptoru-ai încălzit

Coci la focul potrivit.

Nu uita tava să-ungi bine

Şi să faci mici figurine

Ce animă sortimentul

Şi-ndulceşte sentimentul.

Acum turta este gata,

Iară până una alta,

Combinăm dulce-sărat

Şi facem un nou aluat.

Un aluat tip foitaj,

Ne luăm doza de curaj

Şi-ncepem din nou procesul,

Să ne dăm tot interesul!

Ingredientele-s puţine,

Dar din ele mult se-obţine,

Delicios şi fraged este

Ca aluatul din poveste.

Ai nevoie de untură,

Ştiu, deja îţi plouă-n gură,

De făină, două ouă,

Linguri de ulei, tot două,

Nişte sare, doar un vraf

Presari ca pulberea praf,

Iar ca să nu pierzi controlul

Mai adaugi şi alcoolul.

Doar puţin, cam două linguri

Dintre două anotimpuri,

Să ajute ca-n cuptor

Aluatul să aibă spor.

Untura se dă pe-uscat

Prin maşina de tocat,

Cu făina se mixează

Şi în trei se decupează.

Prima parte rezultată

Se aşează de îndată

Peste aluatul preparat

Din tot ce am prezentat.

Totul se împachetează

Iar apoi se şi rulează,

Se repetă-ntreg procesul

La dublu e interesul.

Căci osânza iar se-ntinde

Peste aluatul ce cuprinde

În final trei pătrăţele

Cu un bob de gem în ele.

Se-ndoaie-n diagonală

Cum ai face cu o coală,

Se trimit apoi la copt.

Gata. Asta a fost tot!

 

Ingrediente (gramaj) pentru turta dulce nemţească:

– 1 kg de făină

– 5 ouă întregi

– 1 vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi unul de amoniu

– 50 gr unt

– 8 linguri de miere

– 500 gr zahăr

Ingrediente (gramaj) pentru hájos-ul unguresc:

– 1 kg făină

– 600 – 650 gr untură trecută prin maşina de carne

– 2 ouă întregi

– 2 linguri ulei

2 linguri alcool

– 1 vârf de cuţit de sare

Descoperă cum se prepară şi celebrele plăcinte mocăneşti!