Home / Actual / La placinte… inainte!

La placinte… inainte!

La plăcinte… înainte!

(reţetă străveche mocănească, preluată din „compendiul gastronomic” al regretatului prof. univ. D. Cazacu)



Dacă tot se intră-n post

Să uităm tot ce a fost

Şi să pregătim plăcinte

Care ne aduc aminte

De-al bunicilor trecut

Şi de cum ei au făcut

„Prăjitura” cea de soi

Ce la bal e-n mare toi.

Cum? Nu aţi ghicit „desertul”?

Simplu e ca alfabetul,

E-o plăcintă renumită,

La mocani mult prea-ntâlnită.

E un fel mai mult… local,

E omniprezent la bal,

Pe-ndelete se mănâncă,

Niciodată nu se-aruncă.

N-are multe ingrediente,

Din puţine elemente

Se-nmulţeşte şi tot creşte

Ca viteazul din poveste.

Ouă, lapte, un pic de sare

Bună pentru-orice mâncare

Şi făină cât cuprinde

În aluatul ce se-ntinde.

Să nu fie nici vârtos,

Nici prea moale sau prea gros,

Să se-mpartă în bucăţi

Să iasă destule părţi.

Se frământă, se destinde,

Pe planşetă se întinde,

Sucitorul se porneşte

Stânga-dreapta se roteşte.

Până să fie-mpărţit

Se lasă la odihnit

Ca să nu se prea usuce

Şi se face apoi o cruce.

După ce s-a odihnit

Gata e de pregătit:

Se ia câte o bucată

Şi se taie-n două toată.

Cât se poate de subţire

Foaia-apoi o să se-nşire

Şi stropită cu untură

Sau cu unt, după statură.

Pentru a se unge bine

Din durere să-i aline,

Foaia se dă peste foaie

Dar încet, făr’ să se-ndoaie.

Se rulează pe o parte,

Se întoarce-apoi pe spate

În nailon se-mbracă bine,

Câteva ore se ţine.

Se ia brânza de burduf

Moale ca un fir de puf,

Se sparg ouăle-n castron,

Se-amestecă unison.

Pasta ce a rezultat

Din complexul menţionat

Se aşterne peste foaie

Ca o-mbelşugată ploaie.

Jumătatea ce-a rămas

Se petrece într-un pas

Peste cea de-a-ntâia foaie

Şi apoi frumos se-ndoaie.

Un strop se dă la crescut,

Cuptorul s-a şi făcut,

În untură se prăjeşte

Până ce se rumeneşte.

Iar când capătă sticlirea

Ai simţit şi fericirea,

Căci acum şti ce urmează

Simţurile-ţi şi vibrează!

Cu poftă să le mâncaţi,

Cu vin alb să degustaţi

Uşor sec, c-aşa se cere,

Asta e pura plăcere!

Ingrediente (gramaj)

– pentru aluat – 4 ouă întregi, un praf de sare, 1 kg de lapte, 30 grame de drojdie şi făină cât cuprinde

– pentru umplutură – o jumătate de kilogram de brânză burduf şi două ouă.

Alexandra Banciu

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia