![](https://www.saceleanul.ro/wp-content/plugins/advanced-wp-columns/assets/js/plugins/views/img/1x1-pixel.png)
Mucenicii!
Azi vom face mucenici,
Nici prea mari, dar nici prea mici,
Potriviţi, mai voinicei,
Cum e după obicei.
Dacă-ţi place să găteşti,
Fă-i pe cei moldoveneşti,
Sunt cu nucă şi cu miere,
Dulcea, frageda plăcere.
Pui jumate[1] de făină,
Sfert de lapte ca să ţină,
Zahăr, vreo cinci-şase linguri,
E de-ajuns, cât să te-asiguri.
Gălbenuşuri, trei bucăţi,
Untul să îl mai agăţi,
Uleiul nu-i de uitat,
Smântâna şi-ai terminat.
Iar de vrei s-aibă-„parfum”
Pune şi un pic de rum[2]
Chiar vanilie, scorţişoară,
Nucă zdrobită de-aseară.
Ca să crească mari, pufoşi
Rumeniţi când îi miroşi,
Pui şi-o drojdie în lapte
Şi-o amesteci cât se poate.
Faci şi-o gaură-n făină
Compoziţia e fină:
Gălbenuşuri, drojdie, sare
Pân’ la omogenizare.
Laptele-aromatizat
Cu zahărul dizolvat
Se mixează cu smântână
Şi se toarnă în făină.
Totul se frământă bine
Cu unt fără de grăsime
Şi-untdelemn de la bunica
Harnică precum furnica.
Mai citește și despre plăcintele mocănești!
![](https://www.saceleanul.ro/wp-content/plugins/advanced-wp-columns/assets/js/plugins/views/img/1x1-pixel.png)
Când aluatul s-a mărit
Este gata de-mpărţit.
În trei părţi ce trec în două
Rezultând o parte nouă.
Între palme se rulează
Fiţi atenţi la ce urmează
Căci din şnurul ce se-obţine
Cifra opt frumos parvine.
Într-o tavă, rând pe rând,
Fără să mai stai pe gând,
Mucenicii îi aşezi,
Unşi cu nuci ce le pisezi.
La crescut îi laşi un ceas,
Timp destul ţi-a mai rămas
Cât să-ncingi niţel cuptorul
Fără să te-apuce dorul.
După ce s-au rumenit
Ei se lasă la răcit,
Se-adaugă scorţişoară,
Miere, nucă se presară.
La final se pot servi
După placul inimii:
C-un vin bun sau pe uscat,
Pofta bună, am terminat!
Ingrediente (gramaj):
– 500 gr făină
– 250 ml lapte
– 5-6 linguri de zahăr
– 1 praf de sare
– 3 gălbenuşuri
– 100 gr unt
– 50 gr ulei
– 1 lingură de smântână
– vanilie, rom, scorţişoară
– drojdie de bere
– aprox. 10 nuci pisate (depinde de mărimea lor)
[1] jumate = jumătate de kilogram
[2] rum = rom
rețetă trimisă de Alexandra Banciu
![](https://www.saceleanul.ro/wp-content/plugins/advanced-wp-columns/assets/js/plugins/views/img/1x1-pixel.png)
Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.