Home / Actual / Spitalul Municipal Sacele va ramane inchis!

Spitalul Municipal Sacele va ramane inchis!

spitalŞansele ca Spitalul Municipal Săcele să fie redeschis sunt aproape nule, conform bzb.ro, deoarece costurile anuale de exploatare se ridică la cel puţin 5 milioane de lei, iar autorităţile locale nu au cum să acopere o asemenea sumă. Astfel, în lipsa implicării financiare şi a altor instituţii, redeschiderea Spitalului Municipal din Săcele rămâne încă un vis frumos pentru săceleni.
În urmă cu aproape patru ani, în perioada Guvernului Boc şi în plină criză economică, Spitalul Municipal din Săcele se închidea, aidoma multor altor unităţi de acelaşi gen din ţară. Deşi s-au schimbat numeroase guverne, premieri şi miniştri ai Sănătăţii, nimeni nu pare să deţină cheia prin care săcelenii să poată beneficia din nou de serviciile medicale oferite de un spital în localitatea lor, în condiţiile în care costurile pentru redeschiderea şi funcţionarea spitalului sunt enorme, comparativ cu bugetul municipiului. 500.000 de lei ar costa numai verificările instalaţiilor de apă, energie electrică şi gaz metan, ale aparaturilor medicale, reautorizările şi dezinfecţiile. La această sumă se adaugă  şi alte costuri care, însumate, duc la o cifră de aproximativ 5 milioane de lei pe an.
V-am spus 500.000 de lei, care sunt banii de avize, dar nu v-am mai spus nimic de costurile de întreţinere, mentenanţă, utilităţi, cheltuieli administrative, care trebuiesc plătite din bugetul local, că facturi la utilităţi vor veni, întreţinere, mentenanţă vor trebui să se facă în fiecare lună. „Deci, pe lângă cele trei milioane de lei costuri salariale, ar mai veni alte 2 milioane de lei,
ne-a declarat ieri Geczi Gellert, viceprimarul din Săcele.
Potrivit acestuia, municipalitatea ar putea asigura doar banii necesari pentru plata utilităţilor, care se estimează la o medie de 200.000 de lei lunar. În aceste condiţii, gândurile săcelenilor s-au îndreptat către foruri care au un buget mult mai mare, iar speranţele lor au fost hrănite, nu mai departe de luna octombrie a anului trecut, chiar de oficialii de la Ministerul Sănătăţii, care au promis că vor redeschide spitalul, în timpul vizitei pe care au făcut-o la Săcele. Cu toate acestea, nici un document nu a ajuns de la minister până în prezent la Primăria Săcele, în ciuda numeroaselor întâlniri pe care autorităţile săcelene le-au avut în perioada scursă cu factorii care ar fi putut lua o decizie favorabilă locuitorilor municipiului.
De doi ani de zile nu s-a făcut nici un progres, tot noi suntem vinovaţi, că nu ne-am implicat destul în această chestiune, zicea domnul ministru. Păi, dacă vă duc şi vă arat cum arată uşa de la intrare, de câte ori s-a rupt sigiliul şi de câte ori s-a resigilat numai de la vizitele astea, care au tot venit şi s-au tot uitat, petrecem o zi numai să vedem dăţile când s-a mers acolo, se plânge viceprimarul.
Un singur sprijin financiar a primit spitalul, din partea Consiliului Judeţean, însă acesta nu a putut acoperi nici pe departe cheltuielile necesare redeschiderii unităţii.
sursa: bzb.ro

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

One comment

  1. Deci…am avut dreptate! A fost "CAMPANIE ELECTORALA"! Se va "redeschide" iar in viitoarea campanie electorala, pe modelul aeroportului!

Leave a Reply