Home / Actual / Primăria Săcele taie banii pentru investiții importante! Ce spun consilierii despre asta?

Primăria Săcele taie banii pentru investiții importante! Ce spun consilierii despre asta?

Ședința ordinară a Consiliului Local Sacele a inclus 39 de puncte pe ordinea de zi, subiecte grele, de mare interes creând momente tensionate în dezbateri.

În vederea exercitării  corecte a mandatului de consilier și luarea unor decizii corecte pentru comunitatea săceleană și pornind de la faptul ca într-o ședință ordinară anterioara consilierii locali PNL  au fost numiți „proști„  pentru o mai bună înțelegere și comunicare aceștia au formulat o serie de solicitări punctuale către executiv și compartimentele de specialitate.

Solicitarile au fost facute la câteva puncte de pe ordinea de zi a ședinței,  clarificări suplimentare pe care au dorit  să le fie transmise în formă scrisă, cu cel mult 6 ore înaintea ședinței ordinare, pentru a nu mai fi nevoie de clarificări în Plen.

S-a primit un răspuns la orele 09:15 cu mențiunea că răspunsurile se vor transmite punctual de către serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Sacele, în plenul sedintei ordinare a Consiliului Local.

Consilierii PNL au răspuns adresei solicitând în scris și învederând faptul că transmiterea răspunsurilor doar în plenul ședinței din data de 29.07.2021,  împiedică pe lângă exercitarea corectă a mandatului și luarea unor decizii corecte pentru comunitatea săceleană și de asemenea încalcă prevederile art. 42, alin.  (1) și alin. (2) din Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali.

Având în vedere că până la ora ședinței 15:00, acestea nu au fost primite, consilierii PNL la punctele unde nu au primit răspunsuri adecvate și complete au considerat ca soluție  abținere de  la vot .

Astfel: la  Punctul 3 al ordinii de zi Proiect de hotărâre pentru aprobarea rectificării bugetului local pe anul 2021, au solicitat explicații și documente prin care aceste sume să fie dovedite prin deviz sau ofertă  de execuție, sumele au fost solicitate  prin note de fundamentare sumare de către mai multe Servicii, ex.  Direcția Publică de Asistență Sociala – Compartiment Educație Timpurie 37.000 lei – pentru reparații scara de acces Centrul de Zi și pentru Liceul George Moroianu 32.000 lei reparații corpul D.

Toate aceste clarificări au fost solicitate din prisma transparenței decizionale în ceea ce privește cheltuirea banului public.

De asemenea au fost retrase  de pe lista de investiții pe anul 2021 proiecte extrem de importante, cerute insistent de către locuitorii cartierelor Ștefan cel Mare și Electroprecizia și anunțate cu surle și trâmbițe în campania electorală ca proiecte viabile pentru acest an și prinse la bugetul de investiții votat în unanimitate la începutul anului.

Aceste proiecte:  transformarea Centrului de Zi în Creșă și transformarea atelierelor de la Școala Generală nr. 4 în sala de sport nu se vor realiza nici în acest an 2021, chiar daca ele au fost prinse la bugetul local, la investiții pe anul în curs.

Au  fost redistribuiți banii alocați pentru execuție, rămași doar banii  pentru proiectare, execuția fiind  din nou   amânată. Din acest motiv consilierii PNL au considerat că,  atât la execuția bugetară (Punctul 5 de pe ordinea de zi) cât și la rectificarea bugetară (punctul 3) să nu acorde un vot de încredere.  Drept  urmare, la sfârșitul ședinței ordinare,  aceștia au fost nominalizați  pe rând, ca fiind cei care se opun proiectelor ce țin de GAL Gârcini, Primul Ghiozdan – Proiect inițiat de Consilierii locali PNL din mandatul 2016-2020, unde de asemenea la nota de fundamentare nu s-a aflat nici o  justificare (număr de rechizite, ce fel de rechizite, câți copii beneficiază, etc .

Consilierii PNL au susținut și au votat cu DA  toate proiectele de investiții propuse și inițiate   pe ordinea de zi:

  • Reabilitare sistem de iluminat public în cartierul Brădet (punctul 21) ,
  • Modernizare sistem de iluminat public în Cartierul Ștefan cel  Mare (punctul 22),
  • Extindere iluminat public Cartier Toamnei (punctul 23).

Exemplul cel mai elocvent în ceea ce privește transparența decizională și buna   comunicare  dintre consiliul local și administrație, a fost  la  punctul 20 – Proiect de hotărâre pentru aprobarea documentației tehnice (studiu de fezabilitate) privind Extindere canalizare menajeră bretea strada Câmpului.

În materialul de ședință primit, consilierii PNL au identificat câteva lipsuri în Memoriul Tehnic depus de către proiectant și au cerut completarea documentației cu calculul indicatorilor financiari conform H.G 907/2016 .

Acesta a răspuns prompt și a transmis  calculele cerute către Serviciul de specialitate din cadrul Primăriei al cărui reprezentant l-a prezentat în plenul ședinței fără a lăsa nici un dubiu cu privire la corectitudinea ofertei de proiectare a  investiției.

Evident, după o astfel de prezentare punctuală și valoric justificată,  consilierii PNL au spus PENTRU acest proiect .

S-a demonstrat încă o dată că atunci când exista voință și deschidere în comunicare și colaborare  rezultatele sunt pozitive și constructive, când nu se dorește acest lucru atunci  intervine neîncrederea și suspiciunea.

Dar in sedinta de Consiliu Local de luna aceasta se aduna si mai multi nori negri asupra administratiei sacelene condusa de PSD.

Una care a promis multe si livreaza putin!

conform comunicat PNL Sacele

O zonă cu provocări urbanistice din Săcele va primi un nou PUZ. Dar ce fel de PUZ va fi acesta?

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia