Home / Actual / Mulți săceleni se plâng de apariția lor. Mare atenție la căpușe!
ID:93592868

Mulți săceleni se plâng de apariția lor. Mare atenție la căpușe!

În România, cea mai cunoscută și răspândită specie de căpușe, Ixodes ricinus, este purtătoarea bacteriei Borrelia burgdorferi sl., responsabilă pentru boala Lyme.

Această maladie se derulează clasic, cel mai adesea în 3 faze: cea primară este caracterizată prin apariția unei leziuni pe piele și este urmată de ultimele două faze pe parcursul cărora se manifestă simptome neurologice și sau reumatologice (articulare) și/sau cutanate.

Riscul de transmitere a bolii Lyme este destul de mare. Studii efectuate în cadrul Institutului ”Cantacuzino”, în anul 2010, au arătat că pot fi infectate în anumite zone, in anumiți ani și în anumite sezoane, 1 din 4 căpușe.

Căpușele reprezintă principalii vectori pentru transmiterea bolii Lyme la oameni și la animalele domestice, iar incindența îmbolnăvirilor este în creștere, cu 90.000 de noi cazuri estimate în fiecare an, în Europa.

Saliva lor conține numeroși agenți infecțioși (virusuri, bacterii și paraziți) ce pot fi transmiși la oameni și la animale, mai mult de jumătate dintre acestea nu sunt încă suficient cunoscute și pot fi implicate în transmiterea a numeroase boli.

Deci, în absența unui vaccin împotriva bacteriei Borrelia burgdorferi sl., pentru a nu avea o ”întâlnire nedorită”, trebuie să evitați zonele cu iarbă înaltă, deoarece căpușele au un comportament de cățărare până la vârful ierbii pentru a-și întâlni victima.

Oamenii nu sunt decât gazde ocazionale. Ele se hrănesc în primul rând cu sângele animalelor sălbatice și domestice: șoareci de câmp, arici, porci mistreți, căprioare, câini. Însă, dacă faceți drumeții montane, evitați să vă abateți de la traseu. Îmbrăcați-vă cu pantaloni lungi și, eventual, introduși în ciorapi.

La copii, nu omiteți să acoperiți și capul, deoarece căpușele țintesc și suprafața scalpului. Pentru că nu simțim mușcătura căpușei, obligatoriu, după fiecare ieșire în aer liber, trebuie să vă verificați cu foarte multă atenție tot corpul. Riscul de infectare cu bacteria Borrelia burgdorferi sl. scade cu atât mai mult cu cât este descoperită mai repede căpușa.

Cercetările experimentale au arătat că riscul transmiterii este real în primele 24 de ore ale atașării, crescând exponențial în următoarele 72 de ore.

Dacă ați descoperit o căpușă, mergeți la cel mai apropiat spital unde, cu ajutorul unei pensete, se va detașa căpușa, fără a rămâne rostrul în piele, după ce leziunea va fi dezinfectată.

Scandalul de la Spitalul Municipal Săcele: Ce spun părinții și ce declară conducerea unității medicale?

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia