Home / Actual / Aventurile cu urșii continuă la Săcele: Cușca capcană este evitată adeseori de animalele salbatice

Aventurile cu urșii continuă la Săcele: Cușca capcană este evitată adeseori de animalele salbatice

Capturarea şi relocarea unui urs pare o misiune simplă, dar realitatea este cu totul alta la Săcele, conform bzb.ro

Astfel, autorităţile săcelene au multe bătăi de cap din cauza unui urs care nu se lasă prins. Animalul a descoperit o zonă ideală de hrănire, curtea spitalului din oraş, aflat la marginea pădurii.

Aşa că a început să intre periodic în curtea unităţii sanitare, iar reprezentanţii spitalului au început să alerteze autorităţile.

După ce a fost analizat cazul, reprezentanţii comisiei speciale din cadrul Primăriei Săcele, care se ocup de gestionarea urşilor, au decis să captureze animalul şi să îl mute, numai că animalul nu s-a lăsat prins, spune sursa citata.

Cuşca a fost amplasată în 1 septembrie, iar echipajul de intervenţie a mers seara să vadă dacă ursul intră în capcană. „Ursul a apărut în jurul orei 22,30 dar nu s-a apropiat de cuşcă. Era un urs care avea crotaliu (ceea ce înseamnă că a mai fost capturat, n.r.) la ureche. A fost alungat ulterior”, se arată în centralizatorul posat pe site-un Ministerului Mediului, în care sunt descrise acţiunie întreptinse la nivel local pentru a preveni conflictul om-urs.

În 5 septembrie a mai fost făcută o monitorizare, iar rezultatul a fost acelaşi: ursul nu a intrat în cuşcă, însă reprezentanţii echipei de intervenţie au constata că era „crotaliat”.
Într-o altă seară, neprecizată în documentul disponibil pe site-ul Ministerului Mediului, echipele au mers încă o dată să vadă dacă ursul a intrat în cuşcă. Animalul a apărut la miezul nopţii la containerele din faţa spitalului, unde a stat aproximativ o jumătate de oră, după care s-a retras în zona împădurită.    

Apoi, în 11 septembrie, ursul a mers iar la spital. „Ursul a apărut în jurul orei 21.40, a stat câteva minute, apoi s-a retras în pădure”, se arată în centralizatorul amintit.
În 12 septembrie, ursul a mers la din nou la spital, a stat în jur de 10 minute, dar tot nu a intrat în cuşcă, iar o seară mai târziu, ursul a stat în curtea unităţii sanitare în jur de 15 minute.

Nepăsare maxima! Primarul Popa Virgil i-a lăsat pe cei din Brădet fără transport in comun. Inclusiv pe copiii de la școala din zonă! – Saceleanul

Ursoaica recidivistă ce a spart un frigider a fost eutanasiată

Tot la Săcele, autorităţile locale au luat decizia eutanasierii unei ursoaice „recidiviste”.

Astfel, în 6 septembrie, în urma apelurilor repetate venite pe sistemul unic de urgenţă 112 , echipa de intervenţie constituită la nivelul s-a deplasat la adresa de unde au venit apelurile respective pe str. Mihai Eminescu, nr. 27 şi nr. 28.

„La sosirea echipei de intervenţie la imobilul cu nr. 28 s-a constatat prezenţa unui urs în gospodărie care a produs daune multiple la imobil – geam spart, frigider spart, mobilă spartă, uşă termopan spartă.În momentul intervenţiei s-a constatat că ursul era crotaliat. Citindu-se microcipul s-a constata că este acelaşi capturat şi relocat în 26 iunie. Având în vedere că măsurile anterioare nu au dat rezultate şi faptul că a produs pagube semnificative în gospodărie, s-a luat decizia eutanasierii sale”, au menţionat reprezentanţii Ministerului Mediului conform bzb.ro

Ei șmecheri, noi fraieri! Oridecâte ori se întâlnesc Inginerul și Baciul, cetățenii unui oraș de munte mai sărăcesc un pic – Saceleanul

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia