Home / Actual / Reclamat la CNCD: Nepăsarea lui Popa Virgil nu rămâne fără efecte, altele decât faptul că săcelenii nu mai vor să audă de el

Reclamat la CNCD: Nepăsarea lui Popa Virgil nu rămâne fără efecte, altele decât faptul că săcelenii nu mai vor să audă de el

După ce și-a pus o întreagă comunitate în cap pentru ca este dezinteresat să asigure transportul către cartierul Brădet (și nu numai), primarul Popa Virgil s-a ales și cu o plângere la CNCD – Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Asta declara printr-o postare organizatia USR Săcele, ce care acuza că situația este una care s-a transformat într-un obstacol ce limitează posibilitatea elevilor de a ajunge la școală și înapoi acasă.

În Săcele, comunitatea se confruntă cu o problemă urgentă ce afectează calitatea vieții și accesul la educație pentru elevii din cartierul Brădet: lipsa transportului public adecvat. Această lacună majoră este un obstacol ce limitează posibilitatea elevilor de a ajunge la școală și înapoi acasă. În efortul de a rezolva această situație, au fost facute demersuri semnificative pentru a aduce problema în atenția autorităților și pentru a găsi soluții imediate.

Au fost înstințați Primăria și Consiliul Local pentru a sublinia esențialul accesului elevilor la transportul public. A fost evidențiat faptul că acest drept fundamental ar trebui să fie asigurat pentru fiecare, indiferent de zona de reședință. A

fost adusă în discuție nevoia acută de rezolvare a acestei situații, propunând soluții concrete pentru a asigura conexiunea eficientă între Brădet și restul orașului.

În ciuda acestei urgente, Primăria și Consiliul Local nu au luat nicio măsură pentru a integra traseul către Brădet în contractul încheiat cu RAT Brașov, contribuind astfel la perpetuarea izolării acestui cartier în ceea ce privește transportul public. Singura instituție care a răspuns până în prezent este RAT Brașov.

De asemenea, au fost depuse sesizări către toate instituțiile abilitate, inclusiv Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), Consiliul Județean Brașov (CJ Brașov), Transport Metropolitan Brașov și RAT Brașov. Toate aceste instituții au arătat cu degetul către Primăria Săcele și Consiliul Local, indicându-i ca pe cei responsabili de rezolvarea acestei situații de urgență.

În paralel cu aceste demersuri, USR Săcele a înaintat o plângere către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Aceasta vizează încălcarea dreptului fundamental la educație din cauza incompetenței și/sau nepăsării autorităților locale în a rezolva această situație urgentă. Este inacceptabil ca elevii să fie afectați negativ în accesarea educației datorită lipsei de acțiune și a unei atitudini indolente din partea administrației locale.

Este important de subliniat că, conform Legii Educației Naționale nr. 198/2023, articolul 83, alineatul 1, elevii beneficiază de transport gratuit către și dinspre centrul educațional. Astfel, lipsa unui transport public adecvat nu numai că contravine acestui drept prevăzut de lege, dar pune în pericol accesul la educație al elevilor din Brădet, în special pentru cei din centrul de educație incluzivă. […]

Dreptul la educație este fundamental și nu poate fi neglijat. Comunitatea așteaptă acțiuni decisive și imediate pentru a asigura un transport public adecvat și accesibil pentru elevii din Brădet, cu respectarea legislației și a drepturilor elevilor.

Sunt asteptati toti cei în măsură să remedieze situația să o facă începand de luni, totuși facem un îndemn catre Săceleni să participe la transportul acestor elevi până când situația v-a fi remediată

conform postare Facebook

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia