Home / Actual / Un tablou gri al banilor la Săcele: veniturile proprii scad de la an la an!
fotomontaj Saceleanul.ro

Un tablou gri al banilor la Săcele: veniturile proprii scad de la an la an!

Bugetul local al Municipiului Săcele nu este deloc așa de bine susținut de veniturile proprii așa cum îi place primarului Virgil Popa să afirme oridecâte ori are ocazia prin emisiunile TV unde este (auto)invitat.

Ba din contră! Raportul de audit financiar al Curții de Conturi scoate la iveală o realitate tristă, a unor venituri proprii în scădere.

Veniturile proprii, respectiv cele rezultate din impozite, taxe, contribuţii, alte vărsăminie, alte venituri şi cote defalcate din impozitul pe venit realizate în anul 2019 au fost în sumă de aproximativ 29 milioane lei, cu 5,9% mai mici faţă de cele realizate în anul 2018.

Față de anul 2017 scăderea este şi mai drastică: cu 11,89%.

Asta înseamnă că puterea administrației săcelene de a acumula resurse financiare locale a scăzut constant în acești ani!

De altfel, gradul de autofinanţare al Primăriei Săcele reprezentat de raportarea veniturilor proprii încasate la veniturile totale încasate (exclusiv sume şi cote defalcate din impozitul pe venit), în anul 2019 este de 31,2%, în scădere faţă de anul 2018, când a înregistrat 34,8%.

Gradul de dependenţă al bugetului local faţă de bugetul de stat determinat ca raport procentual între încasările din surse primite de la bugetul de stat (sume defalcate din taxa pe valoare adăugată; sume alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetului local şi subvenţii) şi total încasări este si el in crestere de la un an la altul.

Dacă acesta era de 65.10% in 2018, in 2019 a crescut cu 3,3% pana la 68,40%.

Din examinarea evoluţiei veniturilor în perioada 2017-2019 Curtea de Conturi Brașov a constatat și scăderea încasărilor în anul 2019 faţă de anul 2017.

Un tablou gri ce ne trasează liniile unui viitor nu foarte liniștitor din punct de vedere financiar la Săcele sub această administrație.

Primăria Săcele: Bani cheltuiți aiurea, sistem nefuncțional, incompetență demascată? (partea a I-a)

 

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia