Home / Actual / Primăria Săcele: Bani cheltuiți aiurea, sistem nefuncțional, incompetență demascată? (partea a I-a)
fotomontaj Saceleanul.ro

Primăria Săcele: Bani cheltuiți aiurea, sistem nefuncțional, incompetență demascată? (partea a I-a)

”Falimentul administrativ, declarat de lege, al Primăriei SĂCELE, regizat de primarul Virgil Popa contra sumei de 23.420 euro şi confirmat de raportul Curţii de Conturi a României.

Localitatea nostră a ajuns în iunie 2016 sub administraţie PSD-istă în momentul când inginerul Virgil POPA a câştigat fotoliul de primar.

Aşteptările cetăţenilor au fost şi sunt multe, variate şi mai ales stringente. Promisiunile electorale ale lui Virgil POPA erau şi mai extravagante, cu toate că acestea nu aveau nici suport financiar şi nici nu dispuneau de experianţa unui om de administraţie, ci din contră, o experienţă industrială mediocră, conform marturiilor celor ce l-au cunoscut atunci.

Din start, primarul ing.Virgil POPA s-a pus pe cheltuirea ineficientă şi zadarnică a banilor săcelenilor. Legislaţia îl obligă pe primar în calitate de manager (conducător) al primăriei să întocmească un Sistem de Control Manegerial Intern – SCIM –  al instituţiei pe care o conduce.

Pentru cine nu cunoaşte, acest sistem obligatoriu, evidenţiază sintetic modul de funcţionare al primăriei arătând simplu şi concis responsabilităţile angajaţilor, circuitul documentelor, timpii de rezolvare a cererilor cetăţenilor, responsabilităţile funcţionarilor şi multe alte detalii organizatorice care să facă Primăria să fie cât mai eficient în slujba contribuabilului.

În acelaşi timp sistemul dă posibilitatea primarului ca la orice moment să poată interveni pentru corecţii dacă treaba nu merge bine.

Legea românească care reglementează acest sistem – SCIM –  este O.G.199/1999 şi Ordinul SGG 600/2018 ce modifică  OSGG 400/2015. 

La art. 10 din ordin se precizează că:

Deci este responsabilitatea EXCLUSIVĂ a primarului să întocmească sistemul, iar dacă nu este în stare să-l elaboreze şi implementeze apelând la la terţi (alţii) pentru aceste activităţi înseamnă că ,,nu îşi îndeplineşte propriile atribuţii cu bune rezultate” .

În traducere liberă: Și-a demascat incompetența!!!

Ce a făcut primarul inginer Virgil POPA? În 16 martie 2017 contractează consultanţă în domeniul SCIM de la terţi prin achizitie publică (anunţ DA12046135), adică apelează la o firmă care să-i presteze servicii, contrar celor prevăzute de legislaţie.

Suma la care s-a făcut achiziţia directă este de 19.681 euro și înţelegem că atât au plătit săcelenii din banii lor pentru incompetenţa domnului primar inginer Virgil POPA doar la acest capitol.

Toate bune şi frumoase până a venit în control Curtea de Conturi a României în ianuarie 2020, cea care verifică dacă primarii au cheltuit cu responsabilitate banii publici ai cetăţenilor.

Ce a descoperit Curtea de Conturi legat de acest subiect veți putea citi mâine … ”

a consemnat consilier local Cristian Popa, după o analiza a raportului Curții de Conturi Brașov 

Umbra lui Dragnea la Săcele: Plăți nejustificate de 428.000 de lei către partenerii TELDRUM

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia