Home / Actual / Statiunea “Paltinu” ramane un vis indepartat pentru Sacele

Statiunea “Paltinu” ramane un vis indepartat pentru Sacele

A fost şi este de notorietate scandalul iscat între Săcele şi Braşov în privinţa zonei Munţii Cailor, scandal terminat cu un proces prin care administraţia braşovului cerea drept de proprietate şi administrare asupra superbei zone din Săcele. Din fericire scandalul s-a terminat şi cele două administraţii au pus la cale un proiect comun numit “Paltinu”, o staţiune de ski de 5 stele amplasată chiar aici în zona administrativă a oraşului nostru.

Un articol de pe bzb.ro prezintă cum, în 2011, municipiile Braşov şi Săcele îşi dăduseră mâna pentru a pune în aplicare un plan grandios în vederea amenajării în Munţii Cailor acelei mai mari staţiuni de schi din Europa de Est. Proiectul a fost apreciat şi de specialiştii în domeniu, membrii ai Clusterului Montagne, care gestionează domeniile schiabile din zona Trois Vallees (din care fac parte si staţiunile Courchevel şi Maribel), care au venit la finele anului trecut în Braşov pentru a vedea proiectul implementat în Poiană şi a le da alte sfaturi edililor în vederea dezvoltării turismului.

Lucrările la staţiunea „Paltinu”, cum a fost botezat proiectul, urmau să înceapă încă de anul trecut, la ieşirea din Săcele, spre Cheia, însă, până acum, nu s-a găsit o sursă de finanţare, ceea ce face ca proiectul să rămână doar un vis frumos. Philippe Meyer, un om de afaceri francez care s-a stabilit la Săcele în urmă cu nouă ani a fost iniţiatorul proiectului. În Franţa a fost instructor de schi, aşa că i-a fost uşor să ghicească potenţialul munţilor care înconjoară municipiul Săcele, astfel că a gândit proiectul de la zero şi le-a prezentat edililor. [ sursa bzb.ro ].

Vis sau realitate ?

Deocamdată nu există o sursă de finanţare pentru acest proiect, deşi ne gândim la sume de zeci de milioane de euro pentru construirea de la zero a unei staţiuni de 5 stele. Municipiul Săcele oferă terenul aferent construirii acestei staţiuni, însă este necesară înfiinţarea unei entitaţi care să administreze şi să acceseze fonduri europene în vederea demararii proiectului.

Cum arată proiectul grandios ?

Întreg domeniu schiabil al staţiunii este proiectat a se întinde pe o suprafaţă de 420 de hectare. Potrivit planului deţinut de Primăria Săcele, aici vor fi construite 22 de pârtii, pe măsura schiorilor profesionişti, dar şi a celor neiniţiaţi. Cea mai lungă pârtie va avea 7.200 de metri şi cea mai scurtă 700. Accesul la pârtii se va face cu ajutorul a 21 de instalaţii pe cablu, teleschi şi telescaun, cu o capacitate de 16.000 de schiori pe oră. În plus, în zonă va fi construit un lac de acumulare artificial.[ sursa bzb.ro ]

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

One comment

  1. Dar noua ne pasa de gunoaiele aruncate de tigani pe cateva hectare pe DN1A? Daca respecti legile platesti zeci de mii de euro pe teren, proiecte, autorizatii, taxe peste taxe la primarie, impozite etc sa construiesti o casa. Altii, "cazuri sociale", practica legea vestului salbatic. Se aseaza pe teren, imprejmuiesc, fac o constructie , se leaga la curent ilegal si restul cetatenilor platesc. Asta e integrarea romilor? Asa atrage primaria turisti si investitori in Sacele? Adevarul e ca toti Sacelenii ar fugi daca ar putea. Nu se mai simt in siguranta. Politia nu ii mai apara. Orasul arata din ce in ce mai trist, mai sarac si mai urat. Sacelele putea sa fie mai cautat decat Valea Prahovei dar adevarul e ca nu s-a facut nimic. S-au distrus doua partii de schii. Primaria nu a fost in stare sa atraga macar niste fonduri. Proiectul Paltinul nu ar costa chiar asa mult pentru un oras ca Sacelele dar ar fi o investitie unica. Poate doar nu avem oameni capabili sa-l realizeze. Au vrut sa fie primari si consilieri dar…

Leave a Reply