Home / Actual / ”Sântilia” între 24 şi 26 iulie 2015

”Sântilia” între 24 şi 26 iulie 2015

Primăria Municipiului Săcele, vă invită să luaţi parte la Sărbătoarea Mocănească ”Sântilia”, între 24 şi 26 iulie 2015. Zilele Săcelelor (Sântilia),  este o veche sărbătoare a mocanilor din Săcele, care se sărbătorea în fiecare an în alt sat, care are loc  în jurul Sărbătorii Sfântului Prooroc Ilie și care în prezent se sărbătorește într-un loc știut de toți săcelenii numit Poiana Angelescu.

Este foarte legată de viaţa şi munca mocanilor din Săcele, care străbăteau mari distanţe cu turmele lor de oi. Specific acestei sărbători este oferirea de cadouri fetelor cu care urmau să se căsătorească, furci de tors şi tipare pentru caş, crestate cu măiestrie. După ce îşi duceau turmele în munţi, ei nu mai aveau voie să mai coboare în sat şi nici să fie vizitaţi de soţii sau de iubite. Scopul sărbătorii „Sântilia” era de a face schimb de produse şi de cunoaştere a tinerilor în vederea căsătoriei. Astăzi săcelenii sarbatoresc timp de patru zile, prin spectacole artistice specifice,  consumă produse tradiţionale şi participă la târguri.

De asemenea, vă invităm ca începând cu prima zi, vineri 24 iulie 2015 orele 14:00, să luați parte la discursul Primarului Municipiul Săcele,  luări de cuvânt despre tradiţii, obiceiuri, port, povești mocăneşti și paradă de costume tradiţionale şi populare  româneşti;

Sâmbătă, începând cu orele  14:00, este ziua dedicată Folclorului,  finalizându-se cu  focul de artificii.

Ziua de duminică și ultima, începând cu orele 15:30, este dedicată tinerilor săceleni și nu numai, care va conține recitaluri cu vedete ale muzicii pop din România.

Vă așteptăm!

afis_santilia_A3_web

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

2 comments

  1. Unde sunt cele 4 zile?? Sunt trei!

  2. A4-a luni cand probabil dar nu sigur vor fi adunate tonele de gunoaie si excremente din padurea care inconjoara poiana Angelescu!

Leave a Reply