Home / Actual / Guvernul vrea să transforme clădiri abandonate în locuinţe. Săcele pe listă.

Guvernul vrea să transforme clădiri abandonate în locuinţe. Săcele pe listă.

Guvernul României şi-a propus să transforme fostele fabrici abandonate total sau parţial, inclusiv căile ferate uzinale şi fostele unităţi militare din peste 150 de oraşe din ţară în cartiere de locuinţe şi spaţii publice, potrivit Strategiei de Dezvoltare Teritorială ce urmează a fi aprobată până la finalul lunii iulie.

Printre oraşele vizate de stat se numără și orașele Făgăraş, Coldea, Râşnov, Zărneşti, Predeal și Săcele. „Chiar dacă sectorul construcţiilor de locuinţe este în continuă dezvoltare, există o discrepanţă mare în ceea ce priveşte veniturile populaţiei din mediul urban. În continuare, există o populaţie tânără, cu venituri relativ scăzute, care nu pot accesa o locuinţă, precum şi populaţie dezavantajată cu o participare scăzută pe piaţa muncii“, se arată în proiectul elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Citeste si despre dezbaterea publica despre Padurile cu Valoare Ridicata de Conservare

Potrivit documentului, creşterea urbanizării reprezintă una dintre principalele direcţii de acţiune ale Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României, ce urmează a fi implementată în următorii 20 de ani. În această idee, strategia propune repartizarea de loturi de teren pentru construcţia de locuinţe proprietate personală în mediul urban.

O altă direcţie de acţiune a Ministerului este construcţia de locuinţe pentru tineri destinate închirierii în mediul urban, cu precădere în oraşele cu peste 20.000 de locuitori, şi de locuinţe prin credit ipotecar în mediul urban, cu precădere în oraşele de peste 50.000 de locuitori. În plus, Guvernul vrea reabilitarea, modernizarea şi reconversia clădirilor abandonate din mediul urban, în vederea instalării de servicii publice (culturale, sociale, educaţionale, administrative).

Documentul oferă drept exemplu de proiecte ce urmează a fi puse în acţiune reabilitarea şi reconversia fostei platforme miniere Ţebea din oraşul Brad în incubator de afaceri. Potrivit unei analize realizate de MDRAP în februarie anul trecut, un astfel de proiect ar urma să coste 40 mil. lei şi va fi finanţat din bani europeni, plus bugetul local şi fonduri private atrase prin parteneriate public-private.

Cât de bună este pâinea feliată?

În urma acestei analize, MDRAP a identificat faptul că nevoia de investiţii în dezvoltarea teritorială a ţării depăşeşte suma de 125 miliarde de euro. România ar putea atrage pentru proiectele propuse circa 19,5 miliarde de euro din fonduri europene pe exerciţiul financiar 2014-2020, la care se adaugă bani de la bugetul de stat şi de la bugetele locale în valoare de 22,3 miliarde euro, împrumuturi de 5,3 miliarde de euro şi bani din parteneriate public-private în valoare de 3,1 miliarde euro. Totuşi, pentru a-şi îndeplini planul, statul are nevoie de un surplus de finanţare de 76,1 miliarde euro, potrivit documentului citat.

conform bizbrasov.ro

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply