Home / Actual / Profil de campioană: Carina Militaru

Profil de campioană: Carina Militaru

A început la Săcele, pe trambulinele din Valea Largă

Carina Alexandra Militaru, pentru că despre ea e vorba, s-a născut la Brașov, în ziua de 11 ianuarie a anului 2001. Este unicul copil al familiei Militaru. A învățat să înoate, însă recunoaște că nu se omoară cu sportul în apă. În schimb îi place să joace baschet. Nu împlinise 9 ani când a început antrenamentele de sărituri cu schiurile. Acestea aveau loc la Săcele, pe vechile trambuline din Valea Largă. „Poate reușim să facem ceva, să mișcăm lucrurile și în viitor să putem vorbi, din nou, de trambuline de schi sărituri la Săcele”, intervine prof. Băilă. Bun subiect, îl lăsăm pe altădată.

A luat o piatră în gură si a decolat spre… performanță

Primele concursuri „de casă” la care Carina a luat parte au fost cele tradiționale: Cupa Săcele și Cupa CSS Brașovia. Apoi, în vara anului 2010, a ieșit prima dată de pe teritoriul României, într-un cantonament în Polonia, la Zakopane. „Este un copil deosebit de cuminte, în care ne punem, cu toții, mare încredere. Și ca să vedeți cât e de ascultătoare, atunci, înainte să ajungă în Polonia, unde eu eram cu lotul B al României și o așteptam, i-am spus să ia o piatră în gură, că așa se face când se trece granița prima dată. Ceea ce micuța de ea, bineînțeles, a și făcut!”, povestește profesorul. În dreapta sa o făptură brunetă, cu ochii căprui și vioi, râde cu poftă.

Cea mai mică sportivă înscrisă în concurs

Primele-i sărituri în competițiile adevărate, oficiale, s-au consemnat în afara României, în Polonia, la Cupa OMV și la Campionatele Naționale (CN) pentru copii. „Atunci nu existau trambulinele de la Râșnov, iar cele de la Săcele erau deja istorie, deoarece, normal, federația nu aproba desfășurarea concursurilor în acele condiții cu risc mare de accidente. Și în acei ani toate campionatele naționale aveau loc în străinătate. De asemenea, sportivii români săreau și în alte întreceri organizate în Polonia sau Austria”, apare explicația.

Așadar, prima prezență a Carinei pe podiumul CN s-a înregistrat în vara anului 2011 (locul 3 la individual copii fete). „Ca și vârstă, atunci a fost cea mai mică sportivă înscrisă în concurs”, ni se subliniază. Apoi, în 2012, rezultatele satisfăcătoare nu au întârziat să apară, rând pe rând.

Golgeter în echipa de fotbal a României

carina militaru gheorghe baila foto andrei crivatÎn Turneul celor Patru Trambuline reprezentanta Brașoviei a ocupat locul 1 la Kinder 4 Tournee Bischofshofen (Austria), locul 2 la Finala Kinder 4 Tournee Berchtesgaden (Germania), locurile 3 și 4 la FIS Schuler Grand Prix Garmisch-Partenkirchen (Germania). „La Garmisch este un fel de campionat mondial al copiilor. De pe trambulina K45 am avut o săritură de 39 de metri, cea mai lungă din concurs și am ieșit a treia. În concursul pe echipe am încheiat pe locul 4, împreună cu Diana Trâmbițaș. Toate celelalte echipe erau formate din trei sportivi”, își amintește campioana noastră.

O altă întâmplare haioasă. „După concursul de sărituri, la Garmisch se mai desfășoară probe de control, cum le zicem noi, dar și un mic turneu de fotbal, între delegațiile țărilor participante, pentru distracție și socializare. În echipa României a jucat și Carina. S-a descurcat mai bine ca băieții, a marcat goluri și a devenit un veritabil golgeter. Noi, românii, tot o încurajam de pe margine «Hai Carina!», iar străinii nu prea înțelegeau de ce strigăm un nume de fată, când pe teren jucau numai băieți. Până la urmă le-am explicat cum stau treburile și se amuzau și ei de situație. Păcat că vremea a întrerupt campionatul, când jucam semifinala cu Polonia”, rememorează prof. Băilă.

La nici 14 ani a învins-o pe Dana Haralambie

Deocamdată, Carina Militaru a cucerit 5 titluri de campioană a României, iar de 6 ori a devenit vicecampioană. În septembrie 2014, în concursul FIS de la Râșnov, la 13 ani și ceva, a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, cu sărituri de 64 și 59 metri de pe trambulina de K60 la tineret fete, și a devansat-o astfel pe Dana Haralambie (atunci, 17 ani împliniți), cea care acum este cea mai valoroasă săritoare cu schiurile din România.

Că „sportul icarilor” este și unul de echipă o demonstrează titlul național obținut de CSS Brașovia la CN (plastic) de la Râșnov (2014), la mixt, în formula Carina Militaru, Ștefan Blega, Bianca Ștefănuță.

E bucuroasă și liberă când zboară

carina militaru foto andrei crivatUn vechi cronicar scria că „valoarea nu așteaptă numărul anilor”. Sportiva din Săcele îi întărește afirmația, cu prisosință, o dovadă în acest sens fiind și locul 24 pe care s-a clasat la FIS Cup de la Villach (Austria), într-o întrecere rezervată senioarelor (2014). Atunci, pentru prima dată în concurs și-a luat elan de pe o trambulină de K90. În 2015 a mai avansat un loc, la aceeași competiție.

„Îmi place să zbor, iubesc adrenalina, vreau să trăiesc viața la maxim!”, își recunoaște visul. „În timpul zborului, când sunt sus, acolo, simt bucurie și libertate”, adaugă. „În zbor sportivul se simte foarte ușor și liber ca o pasăre. Nici nu-și mai dă seama de greutatea propriului corp, nu aude nimic, e un sentiment unic pentru că zboară singur, fără parapantă, parașută sau alt ajutor. La copii, până pe la 12 ani e mai dificil. Atunci li se dezvoltă vederea periferică, scapă de «ochelarii de cal» și automat de riscul accidentărilor”, intervine profesorul.

Nu a scăpat de accidentări

gheorghe baila foto andrei crivatȘi totuși, Carina n-a fost ocolită de accidentări. Dar le-a dat cu flit și a trecut peste ele. La un antrenament în Austria a căzut violent de i s-a spart casca, una modernă și rezistentă, de altfel. „Eram foarte amețită și derutată. O zi mi-a luat să-mi revin, cât de cât, și să-mi dau seama ce s-a întâmplat cu mine”, povestește. La Cupa Mondială Feminină de la Râșnov a mai pățit una și mai și: „Am fost deschizătoare de concurs. De pe trambulina K90 în prima zi am sărit 85 de metri. În a doua zi mi-am rupt mâna pentru că am căzut la aterizare”.

„Deschizătorii au o viață grea, cu destule riscuri. Carina n-a putut participa la Cupa Mondială pentru că era prea mică. Pentru experiența ei am ales să sară. De exemplu, în Europa, a fi deschizător de concurs e o adevărată meserie, plătită, bineînțeles. În afară de prima săritură, cea care inaugurează întrecerea, deschizătorii sar de fiecare dată când sunt solicitați de oficialii evenimentului, în funcție de vreme, dacă apar accidentări… Carina a stat acolo sus de la 9 dimineața până la ora 14, în frig, și a sărit neîncălzită. Oricât te-ai încălzi și te-ai mișca, fiind un timp de așteptare așa de mare, niciodată n-ai cum să sari ca într-un concurs. Îmi aduc aminte că după ce a căzut nici n-a vrut să meargă cu salvarea la spital”, dă filmul înapoi „Gigi” Băilă. „Am plecat cu o altă salvare, puțin mai târziu, abia când am văzut cum mi se umflase mâna. Mi-au pus-o în ghips”, vine replica. A strâns din dinți și n-a abandonat antrenamentele: „Nu am sărit o lună, dar am lucrat fizic”.

Carina Alexandra Militaru reprezintă România la FOTE 2016

CSS Brașovia îi va avea ca trimiși la Jocurile Olimpice de Iarnă ale Tineretului (Winter Youth Olympic Games) din Norvegia (Lillehammer), în 2016, Diana Trâmbițaș, Bianca Ștefănuță și Sorin Mitrofan. Din păcate, ghinion pentru Carina: e mai tânără cu 11 zile față de vârsta minimă admisă! Însă va participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) din Bosnia și Herțegovina (2016).

Vrea să devină campioană mondială

În ianuarie 2016 va sări la Campionatul Mondial de juniori de la Râșnov. „Îmi doresc să fiu campioană mondială la juniori. De acum până la 20 de ani am tot timpul s-o fac”, anunță. „Să știți că are mari șanse să-și îndeplinească visul!”, întărește mentorul. „Mai târziu mă fac antrenoare”, i se întoarce complimentul. De un an este componentă a lotului olimpic al României (antrenor Magdo Csaba).

Idolul Gregor Schlierenzauer

Nu poartă cercei. „O pereche nu-mi rezistă mai mult de o săptămână. Nici nu mai țin minte câte perechi mi-am pierdut. M-am obișnuit fără”, motivează. „La fete e un lucru frecvent, din cauza căștii pe care trebuie s-o poarte tot timpul când sar. Sper s-o conving, până la urmă, să revină la cercei”, se intervine din nou, de la înălțimea… anilor. Dacă nu cercei, poate un tatuaj? „Da! Aștept să mai cresc și am de gând să-mi tatuez cercurile olimpice”. Un idol? Normal, un săritor cu schiurile: austriacul Gregor Schlierenzauer. Altul în afara sportului? Nicio ezitare: actorul Paul Walker. Alte pasiuni? Mustățește, se eschivează. „Cântă. Și încă foarte bine!”, e deconspirată. Băiețoasă-băiețoasă, dar divulgă: îi plac filmele de… dragoste.

400 de antrenamente pe an!

Ne întoarcem la sport. Mai precis la sacrificiile vieții de sportiv. Carina este la vârsta la care se împarte între sport și școală. A terminat Școala nr. 4 „Frații Popeea” din Săcele cu media generală 9,25 , iar acum este elevă în clasa a 9-a, la Colegiul „Nicolae Titulescu” din Brașov.

Cum îi arată programul zilnic? La ora 6,30 pleacă de acasă, de cele mai multe ori singură, cu „mașina de Săcele” și apoi cu autobuzul. Cam o oră îi ia drumul. La 8 începe orele, la 14 sau 15 școala e gata și Carina e luată în primire de antrenorul de la lot, cu care merge la Râșnov, la antrenament. Acesta începe pe la 14,30-15. Un antrenament durează 2 ore (cel fizic) sau 3 ore (sărituri). „Pe antrenament sar între 7 și 10 sărituri, în funcție de rezultatul primelor 3 sărituri”, detaliază. Un calcul simplu și aflăm numărul aproximativ al antrenamentelor dintr-un an calendaristic, efectuate la club și la lotul olimpic. „Ușor poate sări de 400 de antrenamente pe an”, afirmă prof. Băilă.

Și-a umplut camera cu medalii și cupe

Așadar, pe la ora 18 încheie antrenamentul și pleacă spre casă, unde ajunge pe la 19-19,30. „Cam două ore pentru teme îmi sunt suficiente. Dacă am teme multe mă pun în pat și la ora 12 noaptea. Daca nu am concursuri sau sunt plecată din țară, sâmbăta am antrenament. Duminica îmi fac temele și ies cu prietenii prin oraș, să ne plimbăm”. „Și-a transformat camera într-un altar de cupe și medalii”, dă din casă Gheorghe Băilă.

Ce urmează? „În mod normal, dacă reușim să amenajăm trambulinele, în decembrie sunt programate Campionatele Naționale de copii și cadeți, la Râșnov. Pentru pregătirea sportivilor din țările est-europene pentru «Mondialele» de la Râșnov din ianuarie 2016, Federația Internațională de Schi organizează un cantonament centralizat”, trage linie prof. Băilă.

Carina Alexandra Militaru – rezultate

– 2012: 2 locuri 1 la școlare 2 (K15) la CN Râșnov; locurile 3 și 4 la  FIS Schuler Grand Prix Garmisch-Partenkirchen (Germania); locul 1 la Kinder 4 Tournee Biscfshofen (Austria); locul 2 la Finala Kinder 4 Tournee Berchtesgaden (Germania).

– 2013: locul 5 la FIS Schuler Grand Prix Garmisch-Partenkirchen (Germania); 2 locuri 2 la școlare 2 (K64) la CN Râșnov; locurile 1 și 2 la International FIS Carpat Cup; locurile 10 și 11 la Cupa Continentală Falun (Suedia); locurile 3 și 4 la International FIS Carpat Cup Szczyrk (Polonia).

– 2014: locurile 4 și 7 la Summer Cup FISS Râșnov; locul 2 junioare 2 (K64) CN Râșnov; locurile 1 și 2 la International FIS Carpat Cup Râșnov; locurile 1 și 2 la International FIS Carpat CuP Szczyrk (Polonia); 2 locuri 2 la Lotos Cup Szczyrk (Polonia).

– 2015: locul 2 junioare open (K64) CN Râșnov (zăpadă); locul 1 tineret (K64), 2 locuri 2 la junioare open (K64 și K90); 2 locuri 2 (K64) la International FIS Carpat Cup Râșnov; locurile 5 și 6 (K90) la International FIS  Cup Râșnov.

sursa: cssbrasovia.ro

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply