Home / Actual / Tigăile, simbolul masivului Ciucaş

Tigăile, simbolul masivului Ciucaş

Harta Traseelor Montane In Masivul Ciucas www.montaniarzi.ro

Harta Traseelor Montane In Masivul Ciucas

Tigăile din Ciucaș, cel mai reprezentativ ansamblu de turnuri din Munții Carpați, Masivul Ciucaș, declarate monument al naturii, impresionează prin dimensiunile și formele variate. Situate pe teritoriul administrativ al județului Prahova, la limita cu județul Brașov, în partea de nord a stațiunii turistice Cheia, acestea, reprezintă o rezervație naturală de tip geomorfologic, faunistic, floristic și peisagistic declarată arie protejată în anul 2000, așa cum arată și site-ul www.cesavezi.ro.

Întinse pe o suprafață de trei hectare, Tigăile Ciucaș au dimensiuni care variază între 80 și 100 de metri. Formele lor variate șlefuite, în timp, de acțiunea ploii, aerului sau de fenomenele de îngheț-dezgheț au făcut ca acestea să primească diverse denumiri. Printre cele mai deosebite se remarcă Goliat, Porumbelul, Babele la Sfat, Turnul lui Goliat.

Privite din depărtare creează impresia unei metereze, dar observate de aproape, Tigăile prezintă aspectul unor ansambluri de turnuri, stânci și ciuperci de piatră, înconjurate, la bază de grohotișuri. Complexul de turnuri este alcătuit din Tigăile Mici și Tigăile Mari, acestea din urma fiind cele mai înalte, atingând și 100 de metri, dar și cele mai late, întinse pe un kilometru de creastă.

Relieful este unul spectaculos și complex, potrivit sursei amintite, specific munților formați prin conglomerate, fiind alcătuit din abrupturi calcaroase, grohotișuri, goluri alpine, pășuni și pajiști.
Flora acestei arii naturale este reprezentată de specii de arbuști și subarbuști, precum ienupărul, merișorul, afinul sau smârdarul. Sunt întâlnite aici specii floristice rare, precum floarea de colț, iarba osului, stânjenelul mic de munte, piciorul cocoșului de munte, cimbrișorul de câmp, sânziana.
Fauna ariei cuprinde specii de mamifere (urs brun, lup, râs, vulpe, pisică sălbatică, cerb), păsări (acvilă de munte, uliu, vultur, privighetoare, cinteză) și reptile (viperă comună, șopârlă de munte).

Accesul către Tigăile Ciucaș se face prin stațiunea Cheia, parcurgând Pasul Bratocea, dinspre Săcele.

sursa: bizbrasov.ro

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply