Home / Actual / O poartă mocănească lucrată de meșterul săcelean Ștefan Lupu a ajuns la Codlea

O poartă mocănească lucrată de meșterul săcelean Ștefan Lupu a ajuns la Codlea

Luni 31 august la Codlea, Despărțământul Astra Codlea a deschis Casa Artelor Nicolae Diaconu.

Aici, într-un spațiu generos plin de verdeață a fost montată o poartă mocănească lucrată de meșterul săcelean Ștefan Lupu.

Poarta Mocănească, simbolul Săcelelor este o donație a Despărțământului Astra Frații Popea din Săcele.

Munca asiduă începută în martie

“Pentru a păstra originalitatea și autenticitatea porților mocănești, trebuie să te încadrezi în niște proporți – înălțime, lățime – în funcție de grosimea stâlpilor, astfel încât să iasă o poartă echilibrată din toate punctele de vedere, plăcută și îndrăgită la prima vedere” spune meșterul Ștefan Lupu.

Acesta a început să lucreze la poartă încă din luna martie și a avut nevoie de ajutor în momente importante ale procesului precum turnarea fundației sau montarea porții. 

La poartă intră cam 4 m. pătrați de șindrilă, o jumătate metru cub de grinzi și scândură de diferite lățimi. Ancadramentul porții (stâlpii porților) din Săcele a fost făcut din stejar.

Ar costa o avere să folosești stejar uscat, așa că porțile pe care le-am făcut sunt din lemn de brad de calitate, fără noduri. Mai multe dintre porțile lucrate de mine și amplasate pe străzi, au fost făcute din grinzi recuperate de la demolările caselor mocănesti, așa cum este cazul porții de la Codlea.

Grinzile provin de la casa mocănească a prof Dincă din Cernatu, care a fost demolată.

a mai spus Ștefan Lupu

Despărțământul Astra Săcele a suportat costuri de 1.000 de lei pentru o parte din materilele folosite la acoperiș, iar toate celelalte, inclusiv manopera, au fost donație din partea meșterului Ștefan Lupu, costurile totale ale lucrării fiind de 1.500 euro.

“Lucrul acesta l-am făcut cu mare plăcere și satisfacție pentru a promova acest simbol al Săcelelor. Amplasamentul portii în acel spațiu este unul de mare vizibilitate, la drumul național Brașov – Sibiu, care este tranzitat zilnic de mii de mașini” a încheiat Ștefan Lupu.

Guvernul PNL alocă încă 25 de milioane de lei pentru construcţia Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia