Home / Actual / Intalnire comunitara cu tinerii din Sacele / Garcini

Intalnire comunitara cu tinerii din Sacele / Garcini

Lipsa asfaltului și a terenurilor sportive, starea autobuzelor și abandonul școlar au fost principalele teme ale întâlnirii comunitare care a avut loc ieri, 24 martie, în Săcele, fiind găzduită de către Centrul de zi pentru copii și tineri în situație de risc – Primăria Săcele și FAST.

Întâlnirea a vizat tinerii din Săcele, inclusiv cartierul Gârcini, care au fost puși față în față cu reprezentanți ai administrației locale (viceprimar, consilieri locali) dar și membrii ai organizațiilor neguvernamentale active în localitate (HMIK, Asociația Împreună pentru Săcele) cu scopul de a dezbate problemele care afectează în mod direct tinerii din localitate, grupate în cinci mari categorii: infrastructură, educație, locuri de muncă, timp liber și sport, familie. Participanții au enumerat nevoi, le-au discutat și le-au prioritizat în funcție de trei criterii: urgență, importanță și probleme care afectează un număr mare de tineri, fiecare având ocazia să treacă pe la fiecare temă, dezbaterile fiind facilitate de voluntari.

Astfel în urma discuțiilor a rezultat că cele mai mari probleme legate de infrastructură sunt lipsa asfaltului (fiind date ca exemple cartierul Gârcini și străzile care fac legătura între drumul principal și ocolitoare) și starea autobuzelor (inclusiv programul acestora, care nu este corelat cu programul elevilor navetiști). Alte probleme identificate în această categorie sunt lipsa iluminatului stradal (în Precizia și Gârcini), lipsa canalizării (deși există în derulare un proiect Apă Canal, care probabil nu este prea bine mediatizat în comunitate), lipsa hidranților (inexistenți în Gârcini) și prețul apei, lipsa spitalului și curățenia stradală (lipsa pubelelor de gunoi, vecinii care își aruncă gunoiul în stradă, compania de salubritate care aruncă gunoiul în zona Brădet).

În categoria timp liber, sport și agrement, toate grupurile au identificat ca principală nevoie construirea de terenuri multifuncționale de sport, cu caracter public, în mai multe cartiere din Săcele, inclusiv Gârcini.

În categoria educație principalele probleme sunt legate de abandonul sau absenteismul școlar, datorat pe de o parte familiei (familii care nu au bani sau care nu doresc să-și înscrie copiii la școală), pe de altă parte școlii/elevilor (plictiselii elevilor la școală). De asemenea tinerii au discutat despre problema marginalizării și discriminării minorităților, dar și despre lipsa laboratoarelor în instituțiile școlare sau dorința de a avea săli de sport și informatică mai mari, precum și de probleme cu conducerea acestor instituții.

Discuțiile legate de locuri de muncă s-au purtat în jurul meseriilor dorite de tineri, a condițiilor necesare, interne și externe pentru a putea fi accesate de către aceștia, precum și a dorinței tinerilor de a fi activi pe piața muncii de la 17 ani. De asemenea au fost discuții legate de rolul școlii și al familiei, a tipologiei locurilor de muncă pentru tineri (part-time, joburi de vară) și a parteneriatelor între școli și firme.

În cadrul temei familie, principalele probleme identificate sunt legate de părinții care își țin copiii acasă, pentru treburi casnice, în detrimentul școlii (din nou tema absenteismului/abandonului școlar) și a tradiției măritișului fetelor la 11-12 ani.

Echipa Colors va lucra în perioada următoare cu tinerii din localitate pentru a crea un plan de acțiune, care să conțină soluții pentru cel puțin una dintre problemele identificate ca fiind importante, urgente și afectând un număr mare de tineri din comunitate.

Activitate organizată de Asociația Colors în parteneriat cu Centrul de zi – Primăria Săcele, FAST și Rețeaua CAN în cadrul proiectelor “Sustaining Civic Participation in Minority Communities” și “Pro-Democrație în Comunitățile Locale”.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply