Home / Actual / A început Săptămâna Patimilor. Ce se face în Lunea Mare și în restul zilelor până la Înviere

A început Săptămâna Patimilor. Ce se face în Lunea Mare și în restul zilelor până la Înviere

Astăzi a început Săptămâna Patimilor, ultima săptămână dinaintea Paștelui. Această perioadă este una de pocăință și îndreptare pentru toți creștinii care se pregătesc sufletește de cea mai mare sărbătoare creștină. 

Începând din această seară, bisericile vor oficia în fiecare seară Deniile, slujbele prin care credincioșii îl “petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și apoi la Înviere.

Această săptămână este una specială și există multe obiceiuri și superstiții pentru această perioadă.

În Lunea Mare femeile încep curățenia de Paște. Se scoate totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală. Din popor se spune că “Paștele nu trebuie să te prindă în necurățenie, că te blesteamă casa”.

Marțea este ziua în care gospodinele aspiră, dau cu mătura, spală geamurile și fac treburile cele mai grele din gospodărie.

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală și calcă.

În Joia Mare se pomenesc morții, se merge la biserică pentru a împărți colaci de post, vin, miere și fructe. În această perioadă se fac copturile pentru Paște: pâinea, pasca și cozonacul.

În Vinerea Mare se ține post negru, așa că nu se face treabă sau mâncare.

În Sâmbăta Mare, femeile pregătesc mielul și fac ultimele pregătiri pentru masă. Se scot hainele noi pentru Înviere și seara se vopsesc ouăle, asta daca ele nu au fost vopsite în Joia Mare.

Premii în bani pentru 2 sportive din Săcele şi antrenorii acestora. Vezi sumele oferite în ştire!

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply