Home / Actual / “Spitalul din Sacele – Cu bune si cu rele”

“Spitalul din Sacele – Cu bune si cu rele”

Spitalul, cu bune şi rele! – Un editorial pe care-l puteţi citi şi în revista Update Săcelean!

Redeschiderea spitalului din Săcele revine în prim planul opiniei publice. In acest număr al revistei Update Sacelean (n.r 16), cât şi pe saceleanul.ro, veţi putea citi un interviu în exclusivitate cu noul manager al spitalului. Veţi putea afla detalii despre paşii ce trebuie făcuţi pentru a redeschide spitalul, dar şi posibilele dificultăți ce vor trebui depășite. Dar poate ca dezbaterea cea mai importanta de abia începe. Cât va costa redeschiderea acestui spital? Dar întreținerea lui lunară? Poate susține bugetul orașului Săcele o asemenea unitate medicala sau se vor cheltui sume uriaşe de bani pentru un spital ce va deservi doar o mică parte din locuitori şi pe aceştia doar cu 3-4 secţii?

Personal, nu am auzit discuții legate de raportul cost-utilitate, discuţii obligatorii atunci când este vorba de banii publici, adică de banii fiecăruia dintre noi, cei ce cotizăm la bugetul de stat. Este uşor de spus “Vrem spital”, dar este o chestiune de management administrativ dacă ne şi putem permite unul la Săcele. În așteptarea unor cifre oficiale legate de această unitate medicală, ne aducem aminte cum în trecut costurile lunare administrative ale spitalului ajungeau în medie la 20.000 lei, adică 240.000 pe an, aproximativ 55.000 de euro la cursul zilei. Iată deci, un spital pe care să-l întrețină toţi săcelenii din banii lor şi de serviciile căruia vor beneficia doar câţiva dintre ei, de obicei tocmai persoanele fără asigurare medicală.

Şi în final o poveste. Am asistat în Poiana Angelescu la un moment dramatic când unui om i s-a făcut rău, fiind aproape sa se înece cu o bucată de carne. Am sărit cu toţii să-l ajutam, în timp ce s-a apelat la serviciul de urgenta 112. Medicii au ajuns în aproximativ 10-12 minute, dar veniseră din Braşov, nu din Săcele, omul a fost salvat şi povestea are un final fericit. Dar din discuţia pe care am avut-o cu proaspătul manager al spitalului din Săcele am realizat ca unitatea medicală nu va putea răspunde corespunzător la astfel de situaţii de urgenţă sau la altele mai grave.

sterpuŞi atunci se naşte o întrebarea inevitabilă: Nu ar costa mai puţin să întreţinem aici un serviciu de urgenţă dotat corespunzător care să intervină în 2-3 minute oriunde în Săcele? Până la urmă, în cazul urgenţelor, orice secundă contează.

Ciprian Sterpu

Asociat – Saceleanul.Ro

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

5 comments

  1. nu cred ca-si are rostul redeschiderea spitalului, de altfel aceasta perioada a demonstrat ca se poate trai si fara, in schimb trebuie neaparat facut ceva cu locatia pentru ca si asa inchis, spitalul consuma resursele comunitatii. un parteneriat cu o firma privata ar putea fi o solutie !!! ar putea deveni hotel, sanatoriu sau tabara de vacanta (destinatia pentru care a si fost construit prin anii 30)

    • Aceasta cladire unde a functionat spitalul din Sacele pana in 2010 a fost donata de proprietari municipalitatii cu conditia stricta de a deservi doar servicii medicale. Nu se poate organiza acolo o altfel de activitate cu exceptia celei cu scop medical.

  2. Se impune o solutionare !

  3. In acesti 3 ani, functionarea spitalului nu a impovarat bugetul orasului, insa noi contribuabilii nu am resimtit bunastarea sau progresul localitatii. Nu cred ca s-au asfaltat mai multe strazi, nu s-a construit vreun adapost de caini comunitari, nu s-au platit datoriile la banci…Am auzit insa, multi saceleni plangandu-se de lipsa unei unitati spitalicesti pe raza MUNICIPIULUI! Pentru Primarie, ideal ar fi sa nu avem nici un fel de facilitati, iar banii TOTI sa poata fi cheltuiti doar pe gard viu si eventual panselute!

Leave a Reply