Home / Actual / Editorial: De ce pleacă tinerii din Săcele?

Editorial: De ce pleacă tinerii din Săcele?

Păi de fapt nu pleacă, ci fug de-a dreptul! Şi până la urmă de ce ar sta? Ce li se oferă lor aici, ce este atât de atractiv la aceast oraş astfel încât să-ţi spui: merită să rămân?

În anii ce urmează, Săcelele poate juca acel rol atât de des întâlnit în statele avansate: localitate de rezidenţă pentru un oraş mai mare şi mai dezvoltat, în cazul nostru Braşovul. Şi de aici rezultă întrebarea cea mai dureroasă … De ce pleacă tinerii din Săcele, când ei pot munci în Braşov, pentru a locui aici?

Principala cauză, în opinia mea, este “vârsta” localităţii! Adeseori Săcelele îţi dă senzatia unei comunităţi adormite, unde parcă nu se întamplă mai nimic (bun). Bine, adevărul trist este că nici nu prea mai are unde să se întâmple ceva: avem un singur muzeu, zero cinematografe sau teatre, săli de spectacole improprii şi prea putin sport de echipe la un nivel acceptabil.

Fără a face o judecată bazată pe vârsta şi privind personajele următoare cu respectul cuvenit activităţii lor, ultimii 3 primari din Săcele, cei ce au însumat 5 mandate, adică ultimii 20 de ani au avut media de vârstă de 55 de ani! Când principalul tău gând în viitor este spre pensia ce urmează s-o primeşti, tinerii nu mai au loc!

Şi vă mai dau un exemplu (din zecile ce-mi vin în minte): Lipsa de aplicabilitate a Legii 15 /2003, cea care le dă posibilitatea tinerilor sub 35 de ani de a-şi construi o locuinţă pe teren oferit gratuit de primăria Săcele. Principalele ei prevederi sună cam aşa:

Prezenta lege reglementeaza regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani a unei suprafete de teren, din terenurile aflate in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinte proprietate personala.
Atribuirea terenului se face in folosinta gratuita pe durata existentei locuintei proprietate personala, in limita suprafetelor disponibile, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti in care este situat terenul.
Atribuirea terenurilor se face in ordinea de prioritate stabilita pe baza unor criterii aprobate prin hotarare a consilului local.
Suprafetele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, potrivit prevederilor art. 1, vor fi cuprinse intre 150 m2 si 300 m2 in municipii si sectoarele municipiului Bucuresti, intre 250 m2 si 400 m2 in orase si intre 250 m2 si 1.000 m2 in comune si satele apartinatoare unitatilor administrativ-teritoriale.

4De 20 de ani, în Săcele nu s-a dat 1 mp pe baza acestei legi, pentru că “primăria nu mai are teren”. Şi asta cu toate că municipiul Săcele, ca întindere, este cea de-a treia unitate administrativ teritorială din România.

Îmi permit şi un sfat: Nu aveţi pâmânt pentru tineri? Nu-i nimic! Cumpăraţi! Sau Săcele va fi foarte curând un oraş mort!

editorial de Ciprian Sterpu

Citeşte şi propunerea mea pentru transportul în comun din Săcele!

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

4 comments

  1. din punctul meu de vedere este deja mort…cu regret spun asta

  2. din punctul meu de vedere este deja mort…cu regret spun asta

  3. Un alt motiv al plecarii tinerilor din Sacele este si refuzul primariei de a primii investitori straini in Sacele.De dragul Electropreciziei au fost fugariti toti investitorii care au vrut sa vina la Sacele.Viitorul primar ar trebui sa stea in oricare statie dimineata intre orele 5.15 si 6.30 sa vada cati tineri pleaca la munca in toate localitatile din jurul Brasovului,care au primit cu bratele deschise investitorii.Chiar nu aveam nevoie de banii lor????

  4. Un alt motiv al plecarii tinerilor din Sacele este si refuzul primariei de a primii investitori straini in Sacele.De dragul Electropreciziei au fost fugariti toti investitorii care au vrut sa vina la Sacele.Viitorul primar ar trebui sa stea in oricare statie dimineata intre orele 5.15 si 6.30 sa vada cati tineri pleaca la munca in toate localitatile din jurul Brasovului,care au primit cu bratele deschise investitorii.Chiar nu aveam nevoie de banii lor????

Leave a Reply