Home / Administratie / Comunicat al PSD Sacele: Licitatia pentru pasunile sacelene – intre legalitate si moralitate

Comunicat al PSD Sacele: Licitatia pentru pasunile sacelene – intre legalitate si moralitate

Licitația pentru pășunile săcelene – între legalitate și moralitate

COMUNICAT AL ORGANIZAȚIEI MUNICIPALE PSD SĂCELE

Cu privire la închirierea pășunilor săcelene prin licitație publică vom prezenta o serie de aspecte ce pot fi lămuritoare pentru comunitatea noastră.

Închirierea pășunilor săcelene printr-un proces de licitație publică este un demers legal, iar Consiliul Local al Mun. Săcele are obligația, în toate situațiile, de a acționa conform legilor în vigoare.

Referitor la cazul special pe care îl avem în vedere, și anume cel al licitării pășunilor săcelene trebuie să precizăm că dimensiunea legală a problemei trebuie completată în mod OBLIGATORIU cu una MORALĂ! Evident nu întodeauna ce este moral este și legal, sau invers! În situația despre care discutăm noi, tocmai această lipsă de MORALITATE a actelor normative adoptate cu privire la procesul de licitație de către majoritatea din CL al Mun. Săcele a determinat consilierii PSD Săcele să nu voteze!Votul dat în CL al Mun. Săcele a fost unul majoritar PDL+PNL+UDMR și nu un vot în unanimitate. Consilierii PSD s-au abținut de fiecare dată când a fost vorba de actele normative care aveau în vedere problema licitării pășunilor săcelene !

De ce consilierii PSD Săcele nu au votat niciuna dintre variantele propuse de către majoritatea din CL ? În prima variantă a actelor normative (PH,caiet de sarcini) cu privire la organizarea licitației pășunilor săcelene se prevedea că orice cetățean de pe teritoriul țării poate participa la licitația pășunilor din Săcele! Foarte frumos!!! Adică orice afacerist cu bani facuți numai el știe cum să poată să vină să ia pășunile săcelenilor!!! Asta doar pentru că această activitate de creștere a animalelor a devenit foarte interesantă din punct de vedere economic, datorită subvențiilor acordate pe numărul de animale crescute și pe suprafața pășunată! Și cu mocanii nostri, crescători de oi din generație în generație, ce să facem? „Reorientați-vă dacă nu sunteți în stare!” acesta a fost răspunsul unor colegi consilieri (și nu de la PSD!) Către ce să se reorienteze? Să plece din Săcele și poate din țară? Sau poate că ar fi mai bine să devină asistați sociali la Primăria din Săcele?Cum rămane cu o valoare culturală fundamentală pe care s-a clădit această comunitate săceleană? Mocanii săceleni sunt parte a istoriei și tradițiilor acestor locuri!

La presiunile crescătorilor de animale săceleni și cu o atenționare din partea Prefecturii Brasov,CL al Mun. Săcele a revenit asupra primului proiect de hotărare încercând săgăsească o soluție legală pentru membrii comunității locale. Dar și de această dată a rămas nerezolvată dimensiunea morală a problemei! Consiliul Local al Mun. Săcele nu a știut să răspundă la întrebarea „Ce inseamnă să fii membru al comunității locale de crescători de animale?”Din punct de vedere legal, răspunsul pare a fi foarte simplu: orice cetățean cu buletin de Săcele este membru al respectivei comunități și deci are drepturi depline!Foarte legal! Dar moral este? Crescătorul de animale din Săcele care trăiește de-o viață aici (cei mai mulți fiind născuți aici), plătește de ani buni taxe și impozite locale aici,iși trăiește viața de zi cu zi aici,poate fi tratat la fel cu „localnicul” care și-a făcut buletin de Săcele de 2-3 luni doar pentru a putea participa la licitația pentru pășunile săcelene?Acesti„localnici” vin la noi pentru că au mirosit oportunitatea unei afaceri bune, pășuni închiriate pe 10 ani cu subvenții grase! Câte taxe și impozite locale au platit acești ”localnici”, cel puțin în ultimii 2-3 ani? Trăiesc cu adevărat în Săcele?

În opinia noastră trebuie să fie găsită o soluție de sprijin real pentru ADEVĂRAȚII CRESCĂTORI DE ANIMALE DIN SĂCELE, cei care au această ocupație din generație în generație la Săcele, pentru cei care trăiesc zi de zi alături de noi, pentru cei care plătesc de ani de zile taxe pe pășunile săcelene,pentru cei care contribuie de-o viață cu taxe și impozite locale la Săcele!

Noi,consilierii PSD, nu ne-am putut adormi conștiința cu argumentul E MORAL CE E LEGAL!Acestea sunt motivele pentru care noi nu am votat! Din păcate votul majoritar PDL+PNL+UDMR din cadrul CL din data de 27 aprilie 2015 a creat o situație foarte tensionatăîn cadrul comunitații de crescători de animale.

Noi credem că se poate găsi o nouă soluție care să sprijine în primul rând ADEVĂRAȚII CRESCĂTORI DE ANIMALE DIN SĂCELE! În acest sens solicităm ANULAREA caietului de sarcini votat demajoritatea PDL+PNL+UDMR din cadrul CL al Mun. Săcele și introducerea într-un nou caiet de sarcini a unui sistem de evaluare a ofertelor pe baza mai multor criterii, astfel încât MOCANII SĂCELENI să beneficieze de un sprijin real fără a fi însă îngrădit dreptul altor doritori de a participa la licitație.

 Organizația Mun.PSD SĂCELE

Citeste si comunicatul de presa al PNL Sacele pe aceeasi tema a licitatiei pentru pasuni

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

One comment

Leave a Reply