Home / Actual / Atentie la capuse!

Atentie la capuse!

Atenţie săceleni! În această perioadă a anului numărul persoanelor muşcate de căpuşă creşte. De aceea este necesar să evitaţi zonele unde deja au fost semnalate probleme. O astfel de zonă este parcul din cartierul Electroprecizia, unde o fetiţă de 5 ani a intrat în contact cu o astfel de căpuşă, fiind necesar tratament de specialitate la Spitalul Judeţean Braşov (al doilea caz din ultimele 2 luni).

Primăria Municipiului Săcele a programat o acţiune de cosire a zonei verzi din parcurile din oraş pentru a preîntâmpina astfel de situaţii neplăcute. Deasemenea, în perioada 13-17 mai se va demara şi acţiunea de dezinsecţie la nivelul întregii localităti, însă această acţiune depinde de starea vremii, fiind necesare 2 zile însorite pentru o eficienţă maximă împotriva dăunătorilor.

Despre căpuse:

Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie sa fie atent sa le indeparteze in intregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timpul pranzului parazitului, prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii.

De obicei pacientul nu trebuie sa ia masuri suplimentare: este suficient sa indeparteze atent capusa (sa se asigure ca este completa), sa dezinfecteze zona si sa se asigure ca nu apare o reactie in zona respectiva (o infectie sau inflamatie). Doar in anumite cazuri este necesar si un vaccin antitetanic.

Exista persoane care dezvolta reactii alergice la capuse. Intensitatea lor variaza: poate fi moderata, cu doar cateva semne si simptome prezente, sau poate fi grava (in cazuri rare, insa) evoluand chiar si cu soc anafilactic. Majoritatea afectiunilor pe care Capusele le pot determina in organismul uman au ca principale semne si simptome manifestari asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, voma, mialgii. Simptomele pot debuta inca din prima zi de la muscatura pana la 3 saptamani. Uneori, simptomele sunt insotite de aparitia unor pete rosiatice (rash-uri cutanate) la locul leziunii.

Capusele sunt cel mai adesea vectorii pentru:
– Bola Lyme
– Tularemie
– Babesioza
Febra de Colorado.

Alte manifestari locale ce apar dupa muscatura de capusa includ:
– aparitia unei papule rosii sau dezvoltarea unei reactii granulomatoase
– aparitia unor vezicule, pustule ulcerate, escare, alaturi de dureri si tumefactie locala.
Paralizia indusa de muscatura de capusa este o complicatie relativ rara, insa ea poate sa apara. Este o paralizie flasca cu evolutie ascendenta, care apare daca un anumit tip de capuse secretante de toxine raman atasate de suprafata gazdei prea mult timp. Neurotoxina este secretata in saliva vascoasa a capusei doar dupa cateva zile (la primele hraniri nu apare). Paralizia poate fi cauzata chiar si de o singura capusa, mai ales daca aceasta este localizata la baza capului sau in vecinatatea coloanei, si implicit a maduvei spinale.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia