Home / Actual / Blocurile din Camping Dârste: ”Construcții mascate sub funcțiunea de turism” (partea a II-a)

Blocurile din Camping Dârste: ”Construcții mascate sub funcțiunea de turism” (partea a II-a)

  • Investitorul GR Montana Invest SRL formuleaza 2 cereri de eliberare CU in scopul construirii de doua “vile turistice” 
  • Primaria Sacele elibereaza certificate de urbanism nr. 685/11.12.2019 si CU nr. 683/11.12.2019
  • De fapt, totul este o constructie mascata sub functiunea de turism

”La data de 18.02.2010 Primaria Sacele elibereaza autorizatia de construire nr. 15/18.02.2020, prin care autorizeaza edificarea a doua vile turistice in regim de inaltime P+2E+M, ce are in compunere 38 apartamente , respectiv 19 apartamente/vila.

Regulementul Local de Urbanism ce sta la baza PUG Sacele prevede că zona este încadrată în UTR 0, iar la art. 14, lit. c din acelasi Regulament de Urbanism ce sta la baza PUG , denumita “functiuni propuse”, se prevede expres  interdicitia de a elibera autorizatie de construire fara elaborare de PUZ sau PUD.

Primaria Sacele nu impune prin cele doua certificate de Urbanism   nr. 685/11.12.2019 si CU nr. 683/11.12.2019 elaborarea de PUZ sau PUD, desi regulamentul ce a stat la baza PUG in baza caruia a fost emisa autorizatia de construire prevede clar aceasta obligatie.  

PUZ-ul a fost oprit din cauza opozitiilor cetatenilor, dar, in scopul de a-l facilita pe investitor nu ii solicita acestuia sa elaboreze nici PUD si emite autorizatia de construire nr. 15/18.02.2020 cu autorizare directa in baza PUG, incalcand reglemenarile si interdictiile din PUG .

Aceasta obligatie a autoritatii locale de a solicita elaborarea unui PUD rezida si prin prisma prevederilor art. 32  Din legea 350/2001 , care impune autoritatilor locale ca  „În cazul în care prin cererea pentru emiterea certificatului de urbanism se solicită o modificare de la prevederile documentațiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă sau dacă condițiile specifice ale amplasamentului ori natura obiectivelor de investiții o impun, autoritatea publică locală are dreptul ca, după caz, prin certificatul de urbanism: … d) să solicite elaborarea unui plan urbanistic de detaliu.

Asa cum prevede art. 32 din legea 350/2001, atat conditiile specifice ale amplasamentului precum si natura investitiilor, si mai ales avandu-se in vedere opozitiile formulate anterior de locuitorii din cartierul Bunloc, impunea elaborarea unui PUD, insa Primaria Sacele nu solicita beneficiarului autorizatiei de construire un astfel de proiect , tocmai ca sa ii faciliteze autorizarea cat mai urgenta a unor cladiri, incompatibile cu tesutul urban preexistent al zonei, constructii cu niste volumetri exagerate, adevarate blocuri, care se ridica intr-o zona de case., sub aparenta functiune de turism.

Art. 23.1 din RLU 36060/2000 prevede ca „ autorizarea lucrarilor de constructii se face numai daca aspectul lor exterior nu contravine functiunii si nu depreciaza aspectul general al zonei”, ori plansele desenate fac dovada ca aceste cladiri nu se incadreaza in aspectul general al zonei, printre vile individuale cu regim de inaltime P+M se ridica blocuri, exagerate ca si volumetrie in absolut dezacord cu aspectul general al zonei.

Art. 48  Din legea 350/2001 prevedec ca (1) Planul urbanistic de detaliu are caracter de reglementare specifică pentru o parcelă în relație cu parcelele învecinate. Planul urbanistic de detaliu nu poate modifica planurile de nivel superior

(2) Planul urbanistic de detaliu (PUD) este instrumentul de proiectare urbană care detaliază cel puțin:

  1. a)modul specific de construire în raport cu funcționarea zonei și cu identitatea arhitecturală a acesteia, în baza unui studiu de specialitate;
  2. b)retragerile față de limitele laterale și posterioare ale parcelei;
  3. c)procentul de ocupare a terenului și modul de ocupare a terenului;
  4. d)accesele auto și pietonale;
  5. e)conformarea arhitectural-volumetrică;
  6. f)conformarea spațiilor publice.

Practic Primaria Sacele autorizeaza o constructie mascata sub functiunea de turism”

Maine partea a III-a a acestui material!

Blocurile din Camping Dârste: ”Basarabeanul” și primarul (partea a I-a)

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia