Home / Actual / Apă mai scumpă şi pentru săceleni de la 1 iulie

Apă mai scumpă şi pentru săceleni de la 1 iulie

Dacă braşovenii îşi făceau speranţe că vor ajunge să plătească mai puţin pentru apa potabilă, după ce Guvernul a anunţat că analizează posibilitatea reducerii TVA la 9% şi la consumul de apă, începând din 2016, Compania Apa le dă o veste tristă. De la 1 iulie, apa care curge la robinete va fi mai scumpă, compania obţinând aviz favorabil din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare (ANRSC) pentru a indexa tarifele cu aproape 6%, în conformitate cu un anunţ publicat în presa locală. 
Astfel, pe factură, metrul cub de apă (în care este inclus şi serviciul de canalizare şi epurare ape uzate) va fi taxat cu 7,8 lei, de la 7,37, cât este în prezent, respectiv o majorare totală de 43 de bani. În prezent, metrul cub de apă costă 4,36 de lei, iar de la 1 iulie va fi taxat cu 4,61 de lei, iar cel  de canalizare este de 3,01 lei şi va fi taxat cu 3,19 de lei. Preţuri majorate la apă vor plăti şi localnicii din Rupea, Hărman, Sânpetru, Săcele, Ghimbav, Bod, Hălchiu, Apaţa, Prejmer, Hoghiz, Homorod şi Codlea, unde operator este tot Compania Apa Braşov. În localităţile unde este canalizare, de asemenea, localnicii vor mai plăti în plus cei 3,19 lei pe fiecare metru cub de apă consumat, ajungând la preţul final de 7,8 lei/mc.
Anul trecut, într-o şedinţă a Comitetului pentru Persoane Vârstnice din cadrul Prefecturii Braşov, după ce reprezentanţii acestuia au cerut socoteală Companiei pentru majorările repetate ale preţului apei, oficialii Apa au explicat că „tarifele sunt prevăzute în documentele de finanţare şi sunt luate în calcul o serie de criterii”. Respectiv, cu alte cuvinte, Uniunea Europeană obligă Compania Apa să majoreze preţul apei şi al serviciilor de canal, ţinând cont că are în derulare câteva proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canal. Unul dintre acestea este în curs de derulare în municipiul Braşov şi are o valoare de 35 de milioane de euro, din care Primăria Braşov a contribuit cu cofinanţarea de 700.000 de euro. La nivelul întregului judeţ, Apa a accesat finanţări de aproximativ 240 de milioane de euro, în ultimii zece ani.  Compania Apa Braşov vrea să depună un nou proiect de finanţare din fonduri structurale în valoare de 105 milioane de euro prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură de Mediu, astfel că braşovenii trebuie să se aştepte şi la alte majorări de tarife pe viitor, dacă Uniunea Europeană o va impune.
Faţă de anul 2000, când un metru cub de apă rece costa 0,37 de lei, până în 2013, tariful crescuse de unsprezece ori, iar pentru canalizare, preţul urcase de 57 de ori, de la 0,05 lei. Majorarea preţului la apă se reflectă însă şi în consumul braşovenilor. Astfel, conform cifrelor prezentat anul trecut de Compania Apa, consumul mediu al braşovenilor era anul trecut de 100 de litri pe zi, de persoană, respectiv 3 metri cubi pe lună, faţă de 7 – 8 metri cubi pe lună de persoană, cât ar fi în mod normal.
(conform articol bzb.ro)

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia