Home / Administratie / Manager nou pentru spitalul din Sacele

Manager nou pentru spitalul din Sacele

spitalÎn încercarea de a redeschide spitalul din Săcele autorităţile locale au mai făcut un pas. Noul manager proaspăt numit pentru un mandat de 6 luni va fi dr. Florin Leaşu, din Săcele. Am venit ca de obicei în întâmpinarea dorinţei săcelenilor de a fi bine informaţi în problemele delicate ale comunităţii noastre şi i-am solicitat noului manager al spitalului un prim interviu. Acesta a fost amabil să ne răspundă unei serii de întrebari ce sperăm că vor fi edificatoare pentru cei interesaţi de redeschiderea spitalului din Săcele.

– Buna ziua domnule Leaşu. Ne puteţi spune câteva cuvinte despre dumneavoastră pentru cititorii noştri?

– Sigur că da. Mă numesc Florin Leaşu şi am 40 de ani. Sunt medic specialist în Sănătate Publică şi Management Sanitar.

– Şi sunteţi şi săcelean!

– Da, bineînţeles. Locuiesc în Săcele!

– Sunteţi noul manager al spitalului din Săcele. Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre această numire.

– Da, aşa este. Am fost numit manager pentru un mandat interimar de 6 luni. La finalul acestui mandat la Ministerul Sănătăţii se va organiza un examen de ocupare a acestei funcţii pentru doritori, un examen în urma căruia se va ocupa funcţia definitiv.

– De ce aţi acceptat această numire? Ce anume vă motivează să manageriati această unitate sanitară?

– În primul rând este o provocare profesională şi pentru mine. Cunosc dorinţa locuitorilor din Săcele de a fi deserviţi de un spital şi sunt la curent şi cu încercările autorităţilor locale de a-l redeschide.

– Cum va arăta organigrama noului spital? Ce secţii se vor (re)deschide?

– Vom avea următoarele secţii: medicină internă, pediatrie, medicină paleativă şi 5 paturi pentru internări de zi.

– Este redeschiderea spitalului doar cu aceste secţii suficientă pentru nevoile comunităţii săcelene?

– Deocamdata da, dar aş dori să menţionez că până la redeschiderea propriu-zisă a spitalului mai trebuie facuţi paşi serioşi. Totuşi, să nu uităm că un spital nu este de exemplu un hotel, în sensul în care nu putem redeschide unitatea pe bucăţi, azi o secţie, mâine alta. Au trecut 4 ani de la închiderea acestei unităţi medicale şi trebuie făcută o recepţie a TOT ceea ce este acum acolo: de la clădire şi spaţii auxiliare până la echipamente, truse sau medicamente. Într-un cuvânt: TOTUL trebuie verificat.

– Sună complicat!

– Şi chiar este o muncă laborioasă şi absolut necesară în vederea obţinerii avizelor necesare redeschiderii. Să vă dau un exemplu simplu: saltelele de pe paturi. La prima vedere ele sunt într-o stare foarte bună, dar noi trebuie să le analizăm şi din perspectiva salubrităţii lor. La fel şi camerele sau spaţiile din spital.

– Exista şi probleme cu clădirea în sine?

– Nu sunt probleme grave, clădirea se prezintă într-o stare foarte bună. Ceea ce mă îngrijorează este umiditatea ridicată din anumite zone, deoarece clădirea se află, după cum ştiti, la poalele pădurii. Asta poate duce la apariţia igrasiei sau chiar a unor ciuperci periculoase. Vom analiza toate aceste aspecte ce ne îngrijorează şi vom lua măsurile corecte. Dar asta va lua timp, de aceea am spus că până la redeschiderea propriu-zisă va mai trece timp.

– Dotarea medicală în ce stare este?

– Într-o stare foarte bună la prima vedere. Camera de primire urgente sau partea de radiologie arată foarte bine. Dar toată aparatura trebuie supusă unei revizii specializate, deoarece avem de-a face cu domeniul medical unde nu este loc de erori.

– Există medici interesaţi să vină la Săcele?

– Sigur ca da. În linii mari echipa medicala este conturată. În perioada următoare o vom completa cu toate posturile necesare, conform organigramei aprobate de Consiliul Local Săcele.

– Care sunt următorii paşi ce vor fi realizaţi în vederea redeschiderii?

– În perioada imediat următoare vom face o comisie, o echipa formată din reprezentanţi ai Sanepidului, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Primăriei Săcele. Vom merge împreună la spital pentru a verifica TOTUL: de la starea clădirii, la instalaţiile de curent, gaz, apă, situaţia logistică, aparatura … tot ce este acolo.

– Care vor fi costurile acestui spital? Cât va cheltui primăria Săcele pentru redeschiderea lui?

– Nu cunoaştem toate cifrele deocamdată, dar pot spune că va fi un efort financiar important. Este vorba în primul rând de serviciile administrative de acolo: cheltuielile cu apa, gazul, curentul, paza şi aşa mai departe. Este posibil ca redeschiderea acestui spital să coste comunitatea destul de mult. Vom reveni cu cifre în perioada următoare.

– Le putem oferi cititorilor noştri interesaţi de redeschiderea spitalului o dată calendaristică probabilă începând de la care această unitate va fi funcţională?

– Din pacate nu vă pot spune cu siguranţă când va fi acest spital redeschis. Aşa cum v-am spus există foarte multe lucruri de făcut înainte de redeschidere, mulţi paşi necesari fără de care nu se poate. Realist vorbind, nu cred că anul acesta (n.r 2014) vom reuşi acest lucru, chiar dacă există o presiune a unei parţi a opiniei publice din Săcele pentru o redeschidere rapidă. Vă repet, nu avem de-a face cu un hotel. Este vorba de un spital, de sănătatea şi de vieţile oamenilor şi nu vom face rabat de la nici un efort pentru a îndeplini toate condiţiile necesare unei unităţi medicale de calitate.

sterpu– D-le Florin Leaşu, vă mulţumim în numele cititorilor noştri pentru acest interviu. Mult succes în continuare!

– Şi eu vă mulţumesc!

Interviu realizat de Ciprian Sterpu,

asociat www.Saceleanul.Ro

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

3 comments

  1. Sunt sigur ca se va descurca! Florin LEASU este un medic tanar, ambitios si cel mai important, specialist in sanatate publica si Management sanitar! Exact ce ne trebuia!

  2. Succes Florin! Sigur ai sa reusesti!

Leave a Reply