Home / Actual / Zi neagră! A murit Mihail Kiss, părintele culturismului și cetățean de onoare al municipiului Săcele

Zi neagră! A murit Mihail Kiss, părintele culturismului și cetățean de onoare al municipiului Săcele

Antrenorul de campioni și cetățeanul de onoare al municipiului Săcele, domnul Mihail Kiss a murit astazi la varsta de 91 de ani.

Născut la 30 august 1930, Mihail Kiss a fost o personalitate marcantă a comunităţii săcelene, dar și al culturismului românesc, un om remarcabil, atât sub aspect profesional, cât și personal.

Fire perseverentă și creativă, Mihail Kiss a reușit să înregistreze prima școală de forță particulară în 1967. El s-a apucat sa faca culturism separat de halterofili, improvizand o sala intr-un garaj din Sacele.

A fost prima sala de culturism din Romania, dezvoltând, totodată, și aparatul de dezvoltare universală a mușchilor, pentru acesta din urmă fiindu-i conferit Certificatul de Inventator și premiul Lauri în cadrul unei festivități organizate la Brașov.

Activitatea acestuia nu s-a oprit aici, devenind antrenor al Clubului Sportiv Dinamo și vicepreședinte al Federației Române de Culturism, de la înființarea acesteia, în 1990, până în anul 2000.

În anul 1998, Mihail Kiss devine președintele Consiliului de Arbitraj, iar din anul 2006 președinte onorific al acestei federații. În întreaga sa activitate se regăsesc peste 10.000 de sportivi înregistrați, având în palmares și un campion mondial în persoana lui László Csaba.

Tot Mihail Kiss este cel care a avut curajul să alunece, la 85 de ani,  pe tiroliana de la canionul “7 Scări”, când a fost inaugurată, deşi are 21 de tronsoane, pe o lungime totală de 2.174 de metri.

Din 2015 este cetatean de onoare al Municipiului Sacele

La iniţiativa viceprimarului municipiului Săcele şi a patru consilieri locali, domnului Mihail Kiss (foto drapta sus) i s-a acordat pe 17 decembrie 2015 titlul de cetăţean de onoare al oraşului nostru.
Prin documentele aferente propunerii s-au adus la cunoştinţa autorităţii locale aspecte bibliografice care ilustrează aportul considerabil ale d-lui Mihail KISS și contribuția adusă la creșterea prestigiului Municipiului Săcele pe plan național și internațional, în calitate de promotor al activității de culturism și fitness în țara noastră.

Are dreptate călătorul? Mărturiile din transportul în comun săcelean: ”Am mai observat o bătaie de joc la adresa săcelenilor”

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia