Home / Actual / Viceprimarul Geczi: ”În zona străzii Livezii s-a amplasat și o cușcă-capcană, dar acțiunile de capturare din zilele trecute încă nu au dat rezultate”

Viceprimarul Geczi: ”În zona străzii Livezii s-a amplasat și o cușcă-capcană, dar acțiunile de capturare din zilele trecute încă nu au dat rezultate”

Viceprimarul Geczi Gellert a mai postat o informație despre cat de eficiente sunt autoritățile in încercarea de a captura un ”ursuleț rătăcit”, asa cum l-au denumit pe exemplarul ce se plimba nestingherit prin curțile oamenilor de pe străzile str. Livezii, str. George Coșbuc, str. Coastei, str. Valea Cernatului.

Tot conform spuselor acestuia în urma mai multor apeluri venite ieri pe sistemul unic de urgență 112 în cursul zilei de ieri – 1 iunie – am avut mai multe incursiuni ale urșilor în intravilanul municipiului Săcele.

Viceprimarul spune că în majoritatea situațiilor este vorba de exemplarul tânăr de urs, pentru a cărui capturare și relocare se fac eforturi deosebite de câteva zile, dar informatia este departe de a fi una reală.

– Animalul și-a făcut apariția în gospodării care sunt în preponderență în zonele adiacente pădurii și fondului forestier, (str. Livezii, str. George Coșbuc, str. Coastei, str. Valea Cernatului), existând o singură apariție confirmată în zona străzii Carpaților, zonă care nu se află în imediata apropiere a pădurii;

– Gradul de periculozitate prezentat de acest exemplar este de mic spre mediu conform prevederilor OUG 81/2021, în multe situații animalul nemaifiind prezent la sosirea echipelor de intervenție în zona menționată, iar în situațiile unde s-a confirmat prezența acestuia animalul a fost alungat spre zona împădurită, făra a manifesta un comportament agresiv față de om.

De menționat că în zona străzii Livezii s-a amplasat și o cușcă-capcană, dar acțiunile de capturare din zilele trecute încă nu au dat rezultate;

– În urma unui apel venit pe 112 în jurul orei 21.00 de la un imobil aflat în capătul străzii Mihai Eminescu la cca. 100 de metrii de liziera pădurii a fost indentificat un alt exemplar care a fost alungat în urma avertizărilor sonore emise de membri echipei de intervenție, fără a manifesta comportament agresiv față de cei prezenți în zonă.

‼️ Câteva recomandări:

– Evitați pe cât posibil să lăsați alimente, mâncare în gospodăriile dvs în așa manieră în care aceasta să fie ușor accesibil animalelor sălbatice (în tomberoane, hrană pentru animale domestice lăsate la vedere pe timp îndelungat). Din declarațiile și din cele constatate până acum animalele vin ca să se hrănească în gospodării;

– Dacă aveți animale domestice, vietăți în gospodărie (găini, curci, capre, oi, etc.) încercați pe cât posibil să țineți încuiate aceste vietăți și să limitați prezența lor în liberă prin curțile dvs.;

– În situația în care sesizați prezența urșilor în gospodăriile dvs. păstrați-vă calmul și în nici un caz să nu încercați să interacționați cu aceștia, retrageți-vă într-o zonă sigură și anunțați autoritățile la 112!

‼️ Autoritățile cu atribuții în domeniu vor continua în aceste zile activitățile specifice în vederea îndepărtării acestor animale și se vor desfășura acțiuni în vederea capturării, tranchilizării și relocării exemplarelor de urs care ajung în intravilanul localității noastre!

conform postare Facebook viceprimar Geczi Gellert

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia