Home / Actual / Un veac in imagini despre mocanii din Sacele

Un veac in imagini despre mocanii din Sacele

mocaniÎn cadrul proiectului ”Promovare tradiţii săcelene”, Asociaţia Portavicum Săcele, prin Cornelia Danes, în colaborare cu Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Săcele, a lansat albumul de  fotografie veche: „De demult – Un veac în imagini despre mocanii din Săcele“, ne informează newsbv.ro

“Nu putem  aşeza prezentul în lumina dacă nu punem trecutul în valoare. Nimic nu este mai înălţător şi mai frumos decât să îţi iubeşti istoria locului unde te-ai născut, unde ai trăit, unde au trăit moşii şi strămoşii tăi. Am trăit o mare bucurie, îngemănata cu nostalgie să adun într-un album un secol derulat  pe peliculă fotografică în imagini. Să alcătuiesc un album al destinelor individuale sau collective, al oamenilor pe care i-am cunoscut sau nu, dar le cunoşteam povestea. Dincolo de evaluarea imaginilor foto, albumul reprezintă şi o experienţă unică, emoţional, care nu se poate scrie sau rost. Emoţie declanşată de întoarcerea în timp, cu un secol în urma privind chipuri, familii, şcoală, îndeletniciri, port tradiţional, sărbători, datini, locuri, transhumanta, război. Toate acestea introducându-mă în atmosfera de odinioară derulată în viaţa de familie cu clipe de bucurie, dar şi de tristeţe ale acelor vremuri trăite de mocanii săceleni. O lume din păcate de mult apusă, care a contribuit într-un mod evident la dezvoltarea sustenabila a comunităţii, o lume care a ridicat moralitatea, cultura şi civilizaţia la cote înalte a acestor plaiuri mocăneşti. Nădăjduiesc că prin acest album cu fotografie a acelor vremuri să cinstesc memoria acelor oameni unici, să îi aşez definitive  în locul cuvenit, acolo unde merită să rămână vestic. Aprind în suflet o lumină în memoria lor, o lumină care să nu se stingă şi să dăinuie generaţiilor următoare,” au precizat organizatorii evenimentului.

Totodată în cadrul aceluiaşi proiect, Asociaţia Portavicum Săcele a confecţionat 15 costume tradiţionale mocăneşti pentru femei şi 15 costume pentru bărbaţi, care au fost donate mocanilor săceleni, pentru a fi purtate în zile de sărbătoare.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply