Home / Actual / UDMR propune ca 2 străzi din Săcele să poarte numele Barkó Etelka, respectiv Mihaly Kiss, ambii cetățeni de onoare ai municipiului

UDMR propune ca 2 străzi din Săcele să poarte numele Barkó Etelka, respectiv Mihaly Kiss, ambii cetățeni de onoare ai municipiului

Organizația UDMR Săcele propune ca 2 străzi din municipiu să fie (re)denumite.

Acestea ar urma să poarte numele a doi cetățeni de onoare ai municipiului Săcele, ambii din păcate trecuți la cele veșnice: Barkó Etelka si Kiss Mihaly.

Inițiativa aparține consilierilor locali UDMR Săcele.

Cine sunt Barkó Etelka si Kiss Mihaly?

Creatoare populară specializată în tehnica încondeierii ouălelor încă de la 14 ani, Barkó Etelka a avut o activitate exemplară în promovarea culturii ceangăilor din zona celor 7 sate fiind premiată în 2007 cu medalia Zajzani Rab Istvan.

Creatoarea Barkó Etelka din Săcele a fost al doilea cetăţean din judeţul Braşov care a primit titlul „Tezaur uman viu“ acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Acest titlul este o recunoaştere a meritelor în păstrarea şi transmiterea către generaţiile viitoare ale tradiţiilor. Barkó Etelka reprezintă un simbol al comunităţii ceangăilor care a reuşit să păstreze nealterată tradiţia încondeierii ouălor de Paşte şi să transmită acest meşteşug generaţiilor tinere.

Mihail Kiss a contribuit la creșterea prestigiului Municipiului Săcele pe plan național și internațional, în calitate de promotor al activității de culturism și fitness în țara noastră.

Născut la data de 30 august 1930, d-l Mihail Kiss a fost o personalitate marcantă a comunităţii săcelene, dar și a culturismului românesc, un om remarcabil, atât sub aspect profesional, cât și personal.

Fire perseverentă și creativă, d-l Mihail Kiss a reușit să înregistreze prima școală de forță particulară în 1967, dezvoltând, totodată, și aparatul de dezvoltare universală a muschilor, pentru acesta din urmă fiindu-i conferit Certificatul de Inventator și premiul Lauri în cadrul unei festivități organizate la Brașov.

Cunoscuta realizatoare TV despre situația urșilor de la Săcele: ”O nenorocire poate lovi oricând” – Saceleanul

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia