Home / Actual / Spitale pline! Cele mai mari probleme sunt produse de valul de gripă, COVID-19 și bronșiolita (RSV), dar și de epidemia de rujeolă

Spitale pline! Cele mai mari probleme sunt produse de valul de gripă, COVID-19 și bronșiolita (RSV), dar și de epidemia de rujeolă

Vedem în aceste zile știri despre spitale pline din cauza virozelor respiratorii. 

Este doar evoluția naturală a unui val epidemic lăsat să circule necontrolat în populație. Particularitatea acestui an este dată mai degrabă de sincronizarea debutului celor două valuri majore, cel de gripă și cel de COVID-19, la care se adaugă epidemia de rujeolă și alte viroze pentru a forma ceea ce specialiștii numesc un val sindemic.

Epidemia de rujeolă nu a mai fost în atenția presei după Crăciun, dar pe lângă decesul raportat în urmă cu 2 săptămâni au mai avut loc două decese din cauza rujeolei, încă un nou-născut de 7 luni, dar și un adult de 35 de ani. Toți cei decedați au în comun doi factori: sunt vulnerabili și nu sunt vaccinați. 3 decese la un total de 2.805 cazuri de rujeolă se încadrează în mortalitatea de 1-3% raportată pentru rujeolă și ilustrează elocvent corelația dintre numărul de cazuri noi și decese.

Cele mai mari probleme pentru sistemul de sănătate sunt însă produse de valul de gripă, COVID-19 și bronșiolita (RSV).

Am atașat un grafic cu evoluția cazurilor noi și a deceselor săptămânale produse de gripă și COVID-19 atât în sezonul 2022-2023, cât și în sezonul actual care este abia la început.

Observăm că în acest an debutul valului de gripă în 2023 a fost cu aproximativ 2 săptămâni mai tardiv decât cel din 2022 (care a fost mai degrabă atipic) și este simultan cu debutul valului de COVID-19.

La fel ca în anul precedent, valul de gripă crește mai rapid decât cel de COVID în primele săptămâni, astfel încât în acest moment numărul de cazuri de gripă este mai mare și crește mai rapid decât cel al cazurilor noi de COVID-19.

De asemenea, atât valul de gripă, cât și cel de COVID-19 debutează la minime ale cazurilor noi mai mici decât în 2022, ceea ce ne poate da speranță că vom avea și maxime mai mici decât valurile din 2022.

Optimismul meu este însă puternic temperat atât de ceea ce îmi spun colegii din spitalele supraglomerate, cât și de faptul că în România cazurile de COVID-19 sunt puternic subestimate de când conducerea Ministerului Sănătății a fost preluată de PSD-PNL.

De aceea am atașat și datele de mortalitate. Aici imaginea nu mai este atât de diferită față de sezonul anterior.

Observăm că minimele de la care pleacă cele două sezoane sunt egale (1 deces săptămânal pentru gripă și 13, respectiv 11 pentru COVID-19) iar evoluția deceselor din cauza COVID-19 este similară: 31 decese după 3 săptămâni în 2022, respectiv 25 decese după 3 săptămâni în 2023. Prin urmare este destul de probabil ca și maximele să se situeze la 7-10 decese pentru gripă, respectiv 30-50 de decese săptămânal pentru COVID-19).

Mă aștept și sper ca numărul de decese în raport cu numărul de cazuri de COVID-19 să fie mai mic în acest val datorită accesului la Paxlovid și vaccin booster actualizat XBB, însă nu cu mult având în vedere ca aceste măsuri salvatoare de vieți sunt complet ignorate atât în comunicarea guvernului, cât și a presei.

Acest fenomen de ignorare completă a COVID-19 și focalizare exclusiv pe gripă este cu atât mai bizar cu cât vedem că și în sezonul gripal COVID-19 ucide de 10x mai mulți români decât gripa, pe lângă faptul că avem 2 valuri de COVID-19 anual față de unul singur de gripă (așa cum se vede elocvent chiar din datele oficiale ale guvernului).

Numărul de decese, mai ales din cauza COVID-19, va fi așadar direct dependent de cantitatea și calitatea campaniei de informare a guvernului, campanie care până acum lipsește cu desăvârșire.

Este deci foarte important să ne vaccinăm atât împotriva gripei, cât și a COVID-19. Este aproape sigur că valul de COVID-19 va dura mai mult și va fi mult mai sever decât valul de gripă, al cărui vârf sper să îl depășim până la finalul lunii ianuarie.

Din fericire, măsurile non-farmaceutice (mască, distanțare, aerisirea frecventă, igiena mâinilor și a aerului) împotriva patogenilor aeropurtați sunt eficiente atât împotriva gripei, cât și împotriva COVID-19 și a tuturor virozelor respiratorii.

sursa Facebook Octavian P. Jurma

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia