Home / Actual / Editorial Saceleanul.Ro: Se pregateste mazilirea lui Hermenean de la Regia Padurilor?

Editorial Saceleanul.Ro: Se pregateste mazilirea lui Hermenean de la Regia Padurilor?

O informaţie interesantă şi intrigantă a trecut aproape neobservată în această perioadă. Este vorba de expirarea mandatului membrilor din consiliul de administraţie (CA) al Regiei Publice Locale a Pădurilor Săcele şi desemnarea noilor membri în CA-ul celei mai importante regii din Săcele, cea care se ocupă de pădurile săcelenilor.

Surpriza a fost nevotarea, de fapt respingerea la vot, în plenul consiliului local a candidaturii pentru un loc în CA-ul Regiei Pădurilor a actualului director Sorin Hermenean, situaţie menită să ridice câteva semne de întrebare legate de argumentele acestei respingeri. Primele 3 locuri în CA-ul regiei au fost ocupate de alte persoane, încă două fiind disponibile pentru doritori (perioada legală de depunere a dosarelor fiind deja depăşită la momentul publicării acestui articol).

Despre legalitate şi moralitate!

Ordonanţa de urgenţă nr. 109/2011 care face referiri la conducerea regiilor autonome spune astfel:
(2) Consiliul de administraţie este constituit din:

a) un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, licenţiat în ştiinţe economice şi cu experienţă în domeniul economic, contabilitate, de audit sau financiar de cel puţin 5 ani de la data obţinerii diplomei de studii superioare;

b) un reprezentant al autorităţii tutelare, cu experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul de activitate al regiei autonome şi/sau în activitatea de administrare de societăţi comerciale ori regii autonome;

c) 3-5 persoane cu experienţă în administrarea/ managementul unor regii autonome sau societăţi comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome, inclusiv societăţi comerciale din sectorul privat. Aceste persoane nu pot fi selectate din rândul funcţionarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorităţii publice tutelare sau al altor instituţii publice.

Deci nu apare nicăieri vreo interdicţie ca directorul să nu fie în CA-ul regiei locale. Şi atunci de ce nu a fost votat inginerul Sorin Hermenean? Există voci în Consiliul Local Săcele care spun că este imoral să fii şi director de regie şi membru în CA-ul acesteia. Imoral, dar totuşi nu ilegal! Mai mult decât atât, indemnizaţia de membru CA este de 350 lei, incomparabilă cu responsabilitatea funcţiei sau cu salariul de director, deci nu poate fi vorba de o atracţie financiară!

Atunci să fie rezultatele manageriale ale conducerii cauza? Analizăm mai jos!

Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele este profitabilă sub conducerea lui Hermenean!

O afirmaţie susţinută de ultimele 2 rapoarte de activitate ale Regiei Pădurilor pe anii 2012 şi 2013. Dacă în 2012 profitul brut a fost de 1.707.669 lei, acest profit a crescut la 2.290.191 în 2013, o creştere cu 34, 11%. Mai mult decât atât, în anul 2013 s-a reuşit reducerea drastică a unui fenomen ce luase o amploare înfricoşătoare şi anume defrişările ilegale. Astfel, începând cu data de 29 octombrie 2013, delictele silvice în zona Highis, de exemplu, s-au diminuat cu 97,6% tăierile fiind de doar 82 mc, din acestea recuperându-se 50%. În aceeaşi dată de 29 octombrie 2013, printr-o acţiune în forţă a Poliţiei, care a pătruns în zona Gârcini s-a realizat închiderea a 11 gatere ilegale şi a dus la arestări şi confiscări de material lemnos furat. Această acţiune de amploare s-a realizat în urma unor cereri repetate înaintate de Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele, prin vocea directorului Sorin Hermenean.

Concluzionând, în ultimele 2 luni ale anului 2013, nivelul tăierilor ilegale de arbori s-a diminuat de 5,64 de ori, adică cu 82% mai puţin tăieri decât în perioadele precedente şi trendul scăderii a continuat şi în 2014.

Mai mult decât atât, Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele a realizat o serie de investiţii pe partea turistică şi de promovare a pădurilor săcelene. Menţionăm aici o investiţie de 300.000 de lei ce a dus la redeschiderea Canionului 7 scări, o zonă turistică foarte apreciată, investiţia fiind deja amortizata într-un an de zile de la inaugurare. Alături s-a construit şi cea mai lungă tiroliană din România de 2174 metri şi se pregăteşte o nouă amenajare pentru cascada Tamina şi Prăpastia Urşilor! Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele este şi plin proces de certificare a pădurilor cu valoare ridicată de conservare, ceea ce va duce la deschiderea de noi oportunităţi turistice!

În toată această perioadă, cealaltă regie locală din Săcele, RAGCPS – responsabilă cu transportul în comun – este într-o situaţie financiară catastrofală, înregistrând ani de pierderi, inclusiv 2014 şi care a anunţat că singura soluţie managerială de salvare financiară este mărirea preţului unei călătorii de la 2 lei la 3 lei, adică cu 50%. Şi cu toate acestea, schimbările de la RAGCPS Săcele nu au avut anvergura celor preconizate la Regia Pădurilor.

Concluzionând, Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele sub mandatul directorului Sorin Hermenean este profitabilă, produce bani pentru bugetul local fiind o sursă constantă de venit, face investiţii cu beneficii atât financiare, cât şi de imagine şi a reuşit diminuarea considerabilă a flagelului tăierilor ilegale.

Nealegerea lui Hermenean în viitorul CA al Regiei Publice Locale a Pădurilor Săcele nu este un capăt de lume. Dar ar putea crea o situaţie juridică dificilă deoarece Art. 12 al regulamentului de funcţionare al regiei spune că directorul este membru al CA-ului, iar acest regulament de funcţionare a fost votat de plenul Consiliului Local Săcele. Să reformulăm ultima afirmaţie: S-ar putea interpreta că dacă nu eşti în CA-ul Regiei, nu poţi fi director. Ori plecarea lui Hermenean din fruntea Regiei Publice Locale a Pădurilor Săcele ar fi cu adevărat dezastruoasă, acesta dovedind că este capabil de un management de calitate în folosul comunităţii săcelene. Mai mult decât atât, exista informaţii neoficiale legate de influenţe şi presiuni asupra Regiei Pădurilor, presiuni la care până acum s-a rezistat! Cum ar fi asfaltarea unor drumuri forestiere care să se facă de către anumite firme sau paza ocoalelor silvice de către alte firme de casă!

Proporţia covârşitoare a persoanele din Consiliul Local Săcele întrebate de noi, au vorbit de ing. Sorin Hermenean ca fiind un profesionist desăvârşit. Acesta a fost contactat de noi pentru a-şi exprima punctul de vedere, dar a declinat invitaţia noastră spunând că nu are nimic de declarat!

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

5 comments

  1. Cetatean Sacelean Interesele asupra banilor Regiei Padurilor Sacele din partea ,,oamenilor politici" a atins cote maxime . Dupa ce s-a CAPUSAT din plin de catre PSD si PDL Regia de transport care permanent este in pierdere cu cateva miliarde pe an si care acum pregateste surpriza de scumpire a biletelor la 3,6 lei.calatorie , acum s-a pus ochii pe banii produsi de catre regia padurilor. O echipa de ,,oameni de bine" care capusaza de ani buni bugetul de 40 MILIOANE DE EURO al Sacelelui a format cumparand influenta consilierilor , o noua majoritate surpriza in consiliul local SACELE sub obladuirea primarului RADU NISTOR FLOREA .Noua majoritare surpriza este PSD+PDL iar aceasta a votat in sedinta trecuta in favoarea excluderii din consiliul de administratie al Regiei Padurilor Sacele a directorului regiei Ing.Hermenean Sorin. Acest lucru contravine bineinteles dispozitiilor legii 31 a ordonantei 109 si a unor alte hotarari de consiliu local in baza carore functioneaza regia. Motivul este simplu domnul Hermenean Sorin nu a facut jocul unor oameni de afaceri de a truca licitatii pentru ca acestia sa isi umfle conturile firmelor private prin capusarea regiei. Scurt si la obiect ,cu toate ca activitatea regiei este MEREU cu rezultate financiare maximale in ce priveste partea economica regia fiind PRIMA mereu intre regiile de profil din domeniu. In schimb onoratii consilieri PSD+PDL au votat intrarea in consiliul de administratie a lui Timbor Iuliu (acolit PDL) arestat recent in dosarul de evaziune fiscala si scalare de bani de 23 milioane de euro ce se instrumenteaza la Brasov si care are pe rol cateva procese civile si penale pentru gestiune grauduloasa a unor firme pe care le-a condus si pe care le-a bagat intentionat in insolventa pentru a se eluda de la plata taxelor. FRUMOS D-LOR CONSILIERI …..nu ati invatat nimic din votul ce tocmai sa produs !……nu este nimic DNA vegheaza si la activitatea dvs. !

  2. Deci, proportia covarsitoare a consilierilor il apreciaza pe domnul in cauza ca fiind profesionist desavarsit. Si tot ei, onoratii consilieri il pica la vot ? Nu stiu de ce-mi vine sa ma gandesc la termenul de "curve"…

  3. Felicitari pentru articol! Bine documentat si corect relatat! Cat despre "curve", e un termen prea generos. Multi dintre ei sunt doar niste carpe, cu care cei ce fac presiuni pe banii publici, sterg mizeria din administratia publica locala. Iata de ce m-au eliminat pe mine din PSD(si din Consiliu Local), cred ca le puneam masa de Consiliu in cap. Ma voi intoarce curand acolo, iar sacelenii vor avea din nou acces la informatie in timp util. Mai mult, vor avea din nou un aparator al intereselor lor in CL Sacele!!!

  4. Nu jigniti bietele CURVE comparandule cu preafericitii nostri de ciolan rozatori,macar ele muncesc pentru banutii care ai primesc !!!!!!

  5. Bineinteles ca Domnul Hermenean este mereu felicitat de catre mai toti consilierii locali insa acestea sunt pareri personale ,cand partidele dau,, ordin de SUS " nu mai conteaza opinia personala, fiecare uita de personalitatea si parerile proprii si se face rotita in angrenajul JEGOS de partid , oameni cu pretentii de cadre universitare ajung astfel carpele de sters pe jos a lui Zavarache si compania sau ale primarului Radu Nistor (alta unealta de curatat pardoseala). Exista vocile tinere din consiliul local care din cand in cand mai ridica vocea pentru interesul cetateanului dar cum partidele nu dorm urgent primesc calusuri in gura pentru a tace (vezi cazul Panait ) pe care Zavarache l-a dat afara pentru ca s-a simtit amenintat de acesta in functia politica .

Leave a Reply