Home / Actual / Sântilia la Săcele: Au fost 4 zile de sărbătoare locală

Sântilia la Săcele: Au fost 4 zile de sărbătoare locală

Anul acesta, Sântilia a început chiar de joi, de ziua sfântului Ilie, cu o zi dedicată copiilor și sportului.

De la ora 11.00 copiii au fost cei mai doritori să alerge la cros. Câștigătorii crosului au fost Ana Ber (sub 10 ani), Alexia Gligor (10-14 ani), Cristian Topîrcean (10-14 ani), Daniel Nica (15-18 ani), Lucian Șolga (18+) și Simona Abălașei (18 +).

Pe stadionul Precizia, 8 echipe s-au întrecut la Cupa Sântilia la fotbal, iar în parcul Ștefan cel Mare, copiii au fost invitați la jocurile interactive ”Legendele Țării Bârsei”.

Vineri, Piața Unirii din cartierul Turcheș a fost special amenajată pentru cea de-a doua zi de Sântilia. Într-un cadru special, săcelenii au rememorat modul în care sărbătoreau mocanii.

In prima parte au avut loc trei alocuțiuni: dl. primar Virgil Popa a amintit de modul de a fi al mocanilor, puternic ancorați în tradiția lor, dar privind mereu spre viitor, dl. Dumitru Voinea, preşedintele de onoare al Asociației Izvorul, a povestit cum sărbătoreau mocanii Sântilia, iar părintele Raul Șerban a evidențiat importanță caselor de cetire ale mocanilor.

A urmat apoi lansarea volumul arhitectului Dan Median, dedicat portului mocanilor, iar în partea a treia, ansamblu folcloric Astra a pus în scena Nuntă la mocani, în coregrafia dlui Gh. Debu, iar în partea a patra, membrii Asociației Zestrea săceleană au susținut un moment artistic. Evenimentul s-a încheiat cu celebrele plăcinte mocănești servite tuturor participanților la eveniment.

Sambătă, a treia zi de Sântilia a prilejuit şi reîntoarcerea pe locul vechii Grădini Domnești, acolo unde avea loc maialul mocanilor.

Pe stadionul de rugby Electroprecizia, au fost amenajate spații speciale pentru meșterii populari. În mijloc au fost amplasate corturile în care săcelenii au putut petrece şi asistă la spectacolul pregătit de organizatori. Pentru început primarului Municipiului Săcele, Virgil Popa a invitat pe toți săcelenii să participe la această sărbătoare, subliniind faptul că Sântilia este o *sărbătoare a tuturor săcelenilor*.

Apoi tot pe scenă a avut loc premierea câștigătorilor de la cros și de la Cupa Sântilia la fotbal, de către viceprimarul municipiului, Sorin Gâdea. De la ora 16.00 a început spectacolul propriu-zis, la care au participat diverși artiști locali, dar și invitați, capul de afiș fiind concertele Trupei Coco și al Andreei Bănică. Ziua a treia a Sântiliei s-a încheiat în aplauzele celor prezenți cu un spectaculos foc de artificii.

Ultima zi de Sântilia a fost una dedicată în exclusivitate muzicii populare. Pe terenul de rugby din cartierul Electroprecizia au urcat pe scenă soliști si ansambluri folclorice atât din Săcele, Ansamblul Junii Săceleni, Ansamblul Astra, Zestrea Săceleană, Formația Ardelenii, Adriana Ciocan, Corina Cojocaru, cât și din alte localități din Țara Bârsei, Ansamblul Cununa Bodului, Ansamblul Cununa Carpați, Ansamblul Cetățuia Teliului și Ansamblul Ducșoara Purcăreni.

Două nume sonore de pe afiș au fost foarte așteptate: Maria Dragomiroiu și Benone Sinulescu, ambele concerte fiind foarte apreciate de public.

În final, seara s-a încheiat cu un spectacol cu artificii.

text: site municipiulsacele.ro

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply