Home / Actual / Sântilia 2016 ”Sărbătoarea tuturor săcelenilor”

Sântilia 2016 ”Sărbătoarea tuturor săcelenilor”

Sântilia – sărbătoarea tuturor săcelenilor revine, de anul acesta, pe locul în care se ținea odinioară de către vechii mocani. Manifestările vor avea loc astfel pe stadionul de rugby Electroprecizia, situat pe locul vechii Grădini Domnești, unde avea loc Sântilia în vechime.

gradina-domneasca-768x496

Sărbătoarea tradițională a mocanilor săceleni, care se ține an de an în preajma Sfântului Ilie, Sântilia a devenit o sărbătoare a tuturor săcelenilor, fie că sunt sau nu urmași ai vechilor mocani. În vechime, de Sântilia, tinerii feciori coborau din munte, unde erau duși cu oile, pentru a-și vedea fetele sorocite de către părinți pentru a le fi soții și pentru a le dansa la horă. Totodată de Sântilia veneau meșteșugari din toate cele șapte sate ale Săcelelui, precum și din satele din jur, pentru a-și vinde marfa, Sântilia fiind unul din târgurile cele mai importante din zona Brașovului.  Aspectul tradițional al sărbătorii de Sântilia este păstrat și astăzi. Vineri, 22 iunie, de la ora 17.00, la Muzeul Etnografic Săcele va avea loc un simpozion dedicat sărbătorii de Sântilia, la care vor susține scurte alocuțiuni urmași ai mocanilor.

Sâmbătă și duminică, 23 – 24 iulie, săcelenii și toți care iubesc tradiția și voia bună sunt așteptați pe stadionul de rugby Electroprecizia din cartierul Electroprecizia, situat pe locul vechii Grădini Domnești, unde avea loc Sântilia în vechime. Cu începere de la ora 11.00, meșteri populari și comercianți de diferite bunătăți: papanași, vată pe băț, kurtos-kalacs, gogoși, etc. vor fi pregătiți pentru a întâmpina pe toți cei care vor să petreacă împreună. Voia bună va fi susținută de diferite formații și ansambluri de dans. Sâmbătă va fi o zi dedicată muzicii folk, rock și ușoare, care îi are cap de afiș pe Ducu Bertzi și trupa Coco, iar duminică va fi ziua muzicii populare, în care vor urca pe scenă ansambluri din Săcele, Prejmer, Teliu, Bod, Întorsura Buzăului, totul culminând cu un concert Fuego. În ambele zile nu vor lipsi concursurile cu premii, iar seara de sâmbătă se va încheia cu un foc de artificii.

Sântilia – sărbătoarea tuturor săcelenilor este organizată de Primăria Municipiului Săcele, cu sprijinul unor sponsori locali.

Vă așteptăm!

santilia

sursa: municipiulsacele.ro

Cazierul judiciar se obține mai ușor

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

One comment

Leave a Reply