Home / Actual / “Inspectorul pădurii” – aplicația care combate tăierile ilegale

“Inspectorul pădurii” – aplicația care combate tăierile ilegale

Ministerul Mediului a lansat aplicatia “Inspectorul padurii” unde cetatenii pot verifica de pe telefonul mobil daca un transport de lemne este legal sau nu, introducand numarul de inmatriculare al masinii care transporta lemnul. Daca transportul nu este gasit in sistem, exista posibilitatea ca acesta sa fie ilegal, iar cetateanul trebuie sa sune la 112, iar Politia si Garzile forestiere vor opri transportul si vor verifica documentele insotitoare. Deocamdata, timp de o luna, aplicatia se afla in perioada de testare, timp in care se vor corecta eventualele erori aparute, iar cetatenii isi pot exprima parerea.

Aplicatia poate fi descarcata gratuit, fiind disponibila doar pentru utilizatorii de sisteme Android. Aplicatia a fost dezvoltata de un grup de voluntari, specialisti in IT, care au colaborat cu Ministerul Mediului.

“Inspectorul Padurii este o aplicatie care poate fi descarcata de oricine, incepand de astazi, pe telefonul mobil, aplicatie care da posibilitatea fiecarui cetatean sa se implice in mod activ in monitorizarea transportului de lemn. Radarul Padurilor va ramane in continuare. “Inspectorul padurilor” vine mult peste Radarul Padurilor, sa imbunatateasca, sa completeze aceasta aplicatie, sa dea cetatenilor acces direct la baza de date SUMAL, in care toate aceste date sunt stocate. Astazi lansam un test. Pentru o luna de zile aceasta aplicatie este in testare. Ea va putea fi testata de utilizatori, asteptam comentarii sa vedem daca functioneaza corect, daca este nevoie de cateva imbunatatiri, pana o vom finaliza”, a declarat ministrul MEdiului, Cristiana Pasca-Palmer intr-o conferinta de presa, marti.

Cum functioneaza aplicatia “Inspectorul padurilor”?

“Daca sunteti pe o sosea de munte, de exemplu, si vedeti un transport de lemne in fata d-voastra si vreti sa stiti daca transportul este legal sau ilegal, luati numarul masinii, il introduceti in aplicatia de pe telefonul mobil si aplicatia va spune imediat daca codul de transport al lemnului este valid sau nu. Daca codul este valid, vi se afiseaza data validarii, numarul vehiculului, tipul de lemn pe care il transporta si volumul de lemn. Daca codul nu este valid, atunci vi se afiseaza aceasta informatie, nu a fost generat un cod in ultimele 72 de ore pentru numarul auto verificat. Asta inseamna ca exista posibilitatea ca acest transport sa fie ilegal. In aceasta situatie sunati la 112 si de acolo dispecerii trebuie sa anunte Politia si Garzile Forestiere care trebuie sa intervina imediat, sa opreasca transportul si sa verifice legalitatea documentelor”, a declarat ministrul Mediului.

Inainte, cu Radarul padurilor, cetateanul suna la 112 si afla doar daca transportul este legal sau ilegal. Prin “Inspectorul padurilor”, cetateanul nu mai suna intai la 112, ci verifica cu aplicatia daca transportul de lemne este ilegal, iar abia apoi suna la 112. IN plus, cu Inspectorul Padurilor, cetateanul vede daca descrierea transportului corespunde, iar in caz contrar suna iar la 112. “Este posibil  ca un transport sa aiba mai multe coduri valide fiindca se transporta mai multe tipuri de lemn”, a mai explicat ministrul.

Infografic Inspectorul Padurilor – Ministerul Mediului

image-2016-07-19-21168835-0-infografic-inspectorul-padurii

Cristiana Pasca-Palmer spune ca aplicatia va fi imbunatatita din toamna, astfel incat cetatenii sa primeasca un mesaj ce s-a intamplat cu sesizarea lor.

“Nu ne oprim aici. Vom dezvolta aceste aplicatii. Pe “Inspectorul padurilor” vrem sa dezvoltam in toamna noi extensii. Cea mai importanta se refera la transmiterea automata catre utilizator a unei notificari cu detalii privind interventia in teren in cazul transporturilor ilegale. Cetatenii vor fi informati despre ce s-a intamplat cu solicitarea lor. Inca o noutate, pentru transporturile cu cod valid, am vrea sa adaugam o imagine din momentul in care lemnul este incarcat in camion ca cetatenii sa poata vedea in mod real ce s-a incarcat in acel camion si sa poata compara cu ce vad pe sosea”, a explicat ministrul.

Prin RAdarul Padurilor, din 2014 la lansare pana acum, s-au primit 30.000 de sesizari la 112, iar in urma verificarilor s-a constatat ca 25% erau transporturi ilegale de lemn.

hotnews.ro

Citește și despre Sântilia 2016 ”Sărbătoarea tuturor săcelenilor”

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply