Home / Actual / „Săcele 1366-2016. Monografia unui oraș din Țara Bârsei”

„Săcele 1366-2016. Monografia unui oraș din Țara Bârsei”

In anul in care localitatea noastra sarbatoreste 650 de ani de la atestarea documentara, avem privilegiul de a citi prima monografie a Sacelelor. Este vorba de lucrarea intitulata „Săcele 1366-2016. Monografia unui oraș din Țara Bârsei” ce a văzut lumina tiparului la Editura Suflet Transilvan.
Inițiativa aparține Asociației Izvorul Săcele care, cu sprijinul financiar oferit de Primăria Municipiului Săcele prin intermediul proiectelor culturale finanțate din bugetul local, a fructificat munca depusă de-a lungul a peste două decenii de către domnul Horia Bârsan, sufletul revistei „Plaiuri Săcelene”.
Lucrarea a fost lansată în cadrul unui eveniment desfășurat în data de 29 noiembrie 2016, în sala festivă a Liceului Victor Jinga, manifestare la care au participat peste 150 de săceleni.
Alături de domnul Horia Bârsan, care a prezentat drumul anevoios parcurs de domnia sa pentru elaborarea acestei lucrări, au vorbit în termeni elogioși la adresa lucrării și ai istoriei mocanilor săceleni invitații: lector univ. dr. Corneliu Pintilescu de la Facultatea de Știinţe Socio-Umane din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Vlad de la Universitatea Spiru Haret Brașov și editorul lucrării, preot Costin Butnariu. Evenimentul a fost moderat de domnul profesor Radu Colț.
Monografia Săcelelor este o lucrare fundamentală pentru comunitate, o lucrare care reunește într-un cadru coerent elemente de istorie, etnografie, economie, viață socială și culturală. Este, inevitabil, un demers ce presupune selecția informațiilor cele mai relevante în opinia autorului care conturează imaginea de ansamblu a comunității.
Așa cum a subliniat autorul în cuvântul său, este un început ce trebuie continuat și îmbunătățit de alți cărturari săceleni.
Asociatiile culturale “Izvorul”, Despărțământul ASTRA “Frații Popeea” și Primăria Municipiului Săcele vă invită să participați in continuare la sărbătoarea comunității noastre.
În data de 15 decembrie 2016, orele 17.00, la Sala Festivă a Liceului “V.Jinga” vor conferenția Prof. Univ. Dr. Caius Dobrescu – Univ. București, Dr. Bogdan Florin Popovici – Arhivele Naționale, Preot Prof. Dr. Vasile Olteanu, Prof. Hochbauer Gyula, Preot Șerban Raul.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

One comment

Leave a Reply