Home / Actual / Recapitulare pas cu pas a cazului TBC de la Săcele

Recapitulare pas cu pas a cazului TBC de la Săcele

Informaţiile oficiale în acest caz al profesoarei Liceului Teoretic “George Moroianu” bolnavă de TBC provin de la urmatoarele surse abilitate: Dr. Târziu (TB Săcele), Dr. Laţcu şi Dr. Barbu (Clinica TB Braşov) şi prof. Ionuţ Tanase (director Liceul Teoretic “George Moroianu”din Săcele).

 • Din data de 22 decembrie 2016, profesoara nu mai fost la şcoală datorită vacanţei de iarnă
 • În data de 28 decembrie, profesoara este diagnosticată cu TBC la spitalul din Floreşti, jud. Prahova.
 • Pe 3 ianuarie 2017, la orele 20.01, pe adresa de email a Liceului Teoretic “George Moroianu” din Săcele soseşte certificatul de concediu medical al profesoarei. La diagnostic este trecut un cod numeric: 12.
 • Profesoara este internată în judeţul Prahova, urmând a se trata pentru boala depistată, perioada de convalescenţă putând ajunge şi până la 6 luni.
 • Liceul Teoretic “George Moroianu” ia măsurile ce se impun în ceea ce priveşte contactii de TBC şi în ceea ce priveşte dezinfecţia spaţiilor de clasă, suprafeţe, pavimete şi aeromiclofora. Dezinfecţia s-a efectuat cu substanţe biocide avizate de MS pentru suprafeţe, pavimente şi mobilier şi cu lampa ultraviolete pentru aeromiclofora conform indicaţiilor Dispensarului TBC.
 • Decizia de înştiinţare a părinţilor a fost luată pe data de 9 ianuarie, după ce problema medicală a fost confirmată.
 • Joi, 12 ianuarie, părinţii au primit bilete de înştiinţare
 • Copiii care au avut contact cu profesoara bolnavă, cadrele didactice şi cele auxiliare, precum şi personalul nedidactic au fost programaţi pentru investigaţii medicale la Clinica TB Braşov. Transportul copiilor la clinică a fost asigurat gratuit de către unitatea de învăţământ.
 • Până astăzi (19 ianuarie) situaţia se prezintă în felul următor: La adulţi – zero depistări pozitive. La elevi există 65 de depistaţi pozitiv în urma testului IDR.
 • Luni, 23 ianuarie, toate persoanele vor primi rezultatele testului IDR, cifra de 65 de depistaţi pozitiv putând să mai crească.
 • Toate persoanele depistate pozitiv vor trece prin investigaţii medicale suplimentare: investigaţii raze, examene de sânge şi recoltări suc gastric. Aceste analize medicale vor determina în final dacă există persoane îmbolnăvite cu TBC sau nu, în afara profesoarei care a declanşat acest caz.

Pașii de mai sus au fost reconstituiți conform declarațiilor oficiale ale directorului Liceului Teoretic “George Moroianu”

UPDATE: Conducerea Liceului Teoretic “George Moroianu” din Sacele face precizarea ca informatia initiala despre transportul elevilor pentru analize la TB Brasov a fost o eroare de comunicare.

Mai multe despre acest caz aici! 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply