Home / Actual / Proiectul Tamina este blocat în aprobări. Custodele ariei protejate NU vrea mai mulţi turişti în zonă

Proiectul Tamina este blocat în aprobări. Custodele ariei protejate NU vrea mai mulţi turişti în zonă

Reamenajarea Cascadei Tamina din Masivul Piatra Mare si readucerea ei in prim-planul turistic al zonei bate pasul pe loc.

Desi Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele si-a propus incă din 2014 să pornească acest proiect, au fost pregătite documentele, iar 2016 Consiliul Local Săcele a aprobat şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, lucrările nu au fost demarate.

Banii există pentru că suma necesară realizării lucrărilor este bugetată încă de anul trecut, însă, având în vedere că nu a fost emis avizul de mediu, nu au putut fi începute lucrările.

Problema principală este legată de faptul că zona este frecventată de mulţi urşi, iar custodele ariei protejate, Fundaţia Carpaţi, apreciază că o astfel de amenajare, prin faptul că atrage mulţi turişti, ar avea un impact negativ asupra habitatului acestor animale.

Noi avem realizat un studiu de impact asupra mediului, care demonstrează că nu se pune această problemă. De altfel, vizitarea cascadei se va putea face ziua, iar ursul este un animal nocturn, astfel că nu vor fi astfel de probleme.

Cristian Popa – Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele

Proiectul prevede amenajarea unor poduri suspendate cu lanţuri, realizate din oţel zincat, dar şi o zonă de unde turiştii pot admira priveliştea.

De asemenea, se va reabilita drumul forestier pe care se ajunge chiar lângă cascadă şi, la fel ca la Canionul 7 Scări, vor fi amenajate mai multe puncte de popas, cu mese şi băncuţe.

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 12 luni, iar cel de recuperare a investiţiei de 2,57 ani.

RPLP Săcele estimează că, după finalizarea lucrărilor, anual se vor înregistra 55.714 vizitatori/an, din care 39.000 adulţi, 16.714 copii, elevi şi studenţi, iar profitul mediu anual va fi de 427.000 lei.

sursa bzb.ro, rplp Sacele

 

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply