Home / Actual / Primele măsuri economice adoptate de Guvern: Plata Șomaj tehnic-până la 75% din salariul mediu, 5 miliarde de lei-credite pentru IMM, rambursarea TVA

Primele măsuri economice adoptate de Guvern: Plata Șomaj tehnic-până la 75% din salariul mediu, 5 miliarde de lei-credite pentru IMM, rambursarea TVA

Guvernul Orban a luat decizii rapide pentru sprijinirea mediului de afaceri în contextul noului coronavirus, în ședința de miercuri seară (18 martie).

Astfel, foarte multe companii afectate direct sau indirect de pandemie vor fi sprijinite de catre statul roman, pentru a trece mai usor prin situatia grea.

Iată cele mai importante măsuri:

Majorarea cu 5 miliarde a plafonului de garantare a creditelor pentru IMM prin intermediul Fondului de garantare. Guvernul este pregatit să meargă până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, se garantează credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru, atât de necesare pentru supraviețuirea IMM-urilor.

Asigurarea companiilor de rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei pentru ca firmele să aibă fonduri suficiente pentru funcționare.

Asigurarea creșterii bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. ATENȚIE: La preluarea guvernării, s-a găsit o întârziere de până la un an de zile în achitarea acestor concedii.

Asigurarea plații angajaților care intră în șomaj tehnic – mai ales cei din sectorul HORECA, dar și cei cărora li s-a diminuat cifra de afaceri cu 25% – din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM. Decizia este de a plătit din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia