Home / Actual / Prezenţă săceleană la târgul „Foire a l’Andouille” în Franţa

Prezenţă săceleană la târgul „Foire a l’Andouille” în Franţa

AndouilleLa târgul „Foire a l’Andouille”, care s-a desfășurat zilele (29.10 – 1.11.2012) trecute pe terenul hipodromului din Vire (oraș înfrățit cu municipiul Săcele), România a fost  invitat de onoare.

Pentru a înțelege numele târgului, precizăm că, în Franța, în special Bretania, ingredientele tradiționale de „andouille” – un fel de cârnat sau salam subțire uscat – sunt în primul rând de porc măruntaie, burta, ceapa, vin și condimente. Este, în general, de culoare gri și are un miros distinctiv. (foto dreapta)

La standurilor rezervate ţării noastre, oficialităţile au fost întâmpinate de membrii comitetelor  de înfrăţire Vire – Săcele şi Săcele – Vire cu pâine şi sare, după care au admirat produsele de carmangerie şi obiectele meşteşugăreşti. Un măcelar român din Paris a oferit spre degustare cârnaţi, caltaboşi, tobă, sângerete, costiţă afumată, salam uscat, dar şi mici, sarmale, ciorbă de burta, fără să lipsească ţuica, berea şi vinul.

Colaborarea dintre cele doua Asociaţii de înfrăţire Vire-Săcele a fost exemplară şi a demonstrat tuturor participantilor că oameni aflaţi la mii de kilometrii departare, vorbind limbi diferite şi având obiceiuri şi culturi diferite pot colabora practic în realizarea unei astfel de manifestări. A fost un prilej unic de demonstrare a prieteniei dintre cetatenii celor două oraşe şi ţări.

Prof. Dorel Cerbu – Preşedinte Asociaţia de înfrăţire AMITIE , Săcele-Vire

Spectacolele de dansuri şi muzică populară românească s-au succedat zilnic, în trei reprize, pe scena special amenajată în acest scop, scenografia fiind semnată de dl. Nicolae Cândea din Săcele, care a desenat panourile scenei, pline de simboluri româneşti.

Meşterii populari prezenţi la eveniment au fost pictorul braşovean de icoane pe sticla Ioan Burcea, ceramistul codlean Ioan Mircea Craioveanu şi Viorica Semeniuc din Suceviţa, care încondeiază ouă.

Felicitări delegaţiei săcelene condusă de prof. Dorel Cerbu!

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply