Home / Actual / Patrimoniul istoric în pericol: Domnule primar Popa Virgil, salvăm și noi o poartă mocănească?

Patrimoniul istoric în pericol: Domnule primar Popa Virgil, salvăm și noi o poartă mocănească?

In Satulung-Săcele lăngă intrarea in cimitirul bisericii Sf.Adormire a Maicii Domnului, mai există o casă veche tradițională din zidărie cu lucarne iar parterul și partea superioară sunt despărțite printr-o cornișă acoperită cu țiglă.

Poartă din lemn din anul 1898 posibil să fi fost poarta principală a cimitirului.

Cred că este o poartă mocănească cu două acoperișuri îmbrăcate în șindrilă, acoperișul de deasupra este mai mic iar porțiunea dintre ele frumos traforată este numită păsărar.

Ancadramentul este din stejar decupat arcuit la poarta superioară, iar poarta propriu-zisă este din scândură de brad profilată orizontal și vertical.

Mânerul și șildul porții sunt simple, iar ciocanul de poartă reprezintă un șarpe cu coada in spirală cu capul sprijinit de butonul pentru bătut in bosă.

Pe interior se mai vede broasca cu mâner cilintric cu zăvor și două balamale lungi.

Nu știu dacă se vede în fotografii, dar poarta este într-o stare degradabilă.

Părerea mea este că, această poartă merită un loc în Muzeul de Etnografie unde să-si trăiască liniștită bătrânețea alături de celelalte exponate.

conform text si foto postare Facebook My Name:Brașov

Cazul grădiniței nr. 5 din Electroprecizia: Acest primar chiar îi ia pe săceleni de fraieri. Din 2 în 2 ani promite același lucru, dar nu face nimic

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia