Home / Actual / Material amplu în Libertatea despre zona Gârcini: ”E ca şi cum ai coborî în fundul unei prăpăstii”

Material amplu în Libertatea despre zona Gârcini: ”E ca şi cum ai coborî în fundul unei prăpăstii”

Într-un material publicat in editia online, Libertatea.ro abordează din nou problema socială, economică și drama umanitară a multor locuitori din Municipiul Săcele.

De data aceasta, Gârciniul și locuitorii săi sunt în centrul atenției, iar articolul surprinde cum aici, administrația de la Săcele NU a făcut mai nimic.

Cum o problemă rezolvată în zona Gârcini înseamnă în mod automat că se rezolva indirect una pentru restul municipiului, concluzia este simplă: actuala administrație este corigenta în a rezolva probleme sociale și de infrastructură grave, iar Săcele rămâne profund medieval în multe zone ale sale.

Iata o parte din acest material, cu precizarea ca il puteti citi intreg AICI!

Cartierul Gârcini din municipiul Săcele are 6.000 de locuitori, în majoritate, de etnie romă. Oraşul, situat la 12 kilometri de Braşov, are 30.000 de locuitori, deci a cincea parte din populaţia lui stă în păienjenişul de uliţe înguste, parţial acoperite cu pietriş, parţial legate la apă şi electricitate. 

Un recensământ local, realizat de Primăria Săcele, din casă în casă, acum cinci ani, arăta că media de vârstă a cartierului este de 22 de ani. Peste jumătate dintre locuitorii din Gârcini sunt minori. Foarte puţini, în jur de 4,5 la sută, au peste 60 de ani.

„Da, aşa e, sunt ţigani răi”, confirmă Adrian, un locuitor din zonă. „Vreau să scap de aici, să scap de ţigani”. „Păi, şi tu eşti…”, „Da, da eu nu sunt ca ei, sunt om cu frica lui Dumnezeu. Muncesc şi vreau să-mi cresc copiii în pace”. 

DN1A rămâne sus, departe, când cobori spre curtea unde stă Adrian. E ca şi cum ai coborî în fundul unei prăpăstii. Atât de jos, încât şi soarele pare mai mic şi mai rece de aici. Se întunecă în plină zi. Gardurile în diverse stadii de dezmembrare nu îngăduie secrete şi prin porţile crăpate se iţesc capete care scanează şi întreabă, fără să se formalizeze, încotro?, la cine? şi pentru ce?

Adrian s-a trezit lipsit de protecţie, în faţa atacatorilor din cartier.  „M-am dus la poliţie, poliţia a zis că n-are ce face. Dacă vine şi se bagă, după aceea, se răzbună tot pe mine”. Bărbatul pune mâna la tâmplă: „Uitaţi, aici m-au tăiat. Când luam salariul, mă prindeau şi-mi luau banii. Mă lăsau cu nimic. Ei nu muncesc, ziua dorm şi noaptea umblă după nenorociri”. 

sursa text și foto Libertatea.ro

Citeşte întreaga ştire: REPORTAJ. Libertatea a mers în satul Gârcini, unde curierii nu îndrăznesc să intre, şi l-a întâlnit pe Adrian, tatăl a șapte copii: „Vreau să scap de aici”

Atac dur al unui senator la adresa primarului Popa Virgil, în cazul unei mame văduve cu 2 copii: ”Primăria Municipiului Săcele a pus presiune asupra ei să accepte indemnizația în locul angajării” – Saceleanul

 

 

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia