Home / Actual / Marcajele montane, GPS-ul drumeţiilor în natură

Marcajele montane, GPS-ul drumeţiilor în natură

Marcajele turistice sunt extrem de importante în drumețiile noastre. Deși montaniarzii le știu și, cu timpul (cu ajutorul marcajelor), ajung să cunoască traseele fără a le mai căuta, există și iubitori de munte care au văzut, până acum, numai unul sau două marcaje (iar aici ne referim la cei începători).

De ce sunt marcajele importante? Pentru că ne indică locul în care ne aflam, altitudinea, sezonul, cât timp mai avem de parcurs până la următorul reper, dar și gradul de dificultate al traseului. Și, cel mai important, dacă le urmăm, nu ne vom rătăci.

Unde se găsesc marcajele turistice?

Marcajele montane sunt plasate la începutul unui traseu, atunci când se intersectează două sau mai multe trasee, pe cele mai importante vârfuri sau în zone unde se găsesc obiective turistice. Ele sunt amplasate pe copaci, stânci, stâlpi, pietre sau tăblițe speciale.

Sistemul național de marcare turistică

Potrivit ”Ghidului drumețiilor montane”, de Lăncrănjan Mircea, sistemul național de marcare turistică include următoarele tipuri de marcaje:

În grup: au inițial un parcurs comun, după care semnele se ramifică succesiv pe diferite trasee

Centrifugale: au semne ce se despart chiar de la pornire pe trasee diferite

În circuit: au același punct de plecare și de sosire

Cu ax comun: au un traseu principal numit și magistrală – în general traseu de creastă – din care se ramifică sau către care se dirijează mai multe trasee secundare

Pentru trasee dus-întors

Tipuri și semnificații

Marcajele pe care le găsim pe trasee sunt, de obicei, realizate cu roșu, galben și albastru, obligatoriu pe fond alb. Apoi, în funcție de datele pe care le anunță despre traseu, se împart în:

 • Marcaje sub formă de bandă verticală – marchează traseul principal și este întâlnit în traseele de creastă.

marcaje banda

 • Marcaje sub formă de cruce cu brațele egale –  traseele de legătură cu traseul principal.

marcaje cruce

 • Punctul și triunghiul – apar în locurile unde se află poteci care vin de pe văi și marchează traseele secundare.

marcaje punct triunghi

 • Pătrat roșu sau albastru – semnifică apropierea de rezervații naturale.

marcaje patrat

 • „C” într-un pătrat – este folosit pentru a marca traseele pentru bicicliști.

marcaj biciclisti

 • Pătrat format din mici pătrățele negre și galbene – desemnează zone cu pericol ridicat de avalanșă.

marcaj avalansa

 • Cercuri duble de culoare albă și roșie – marchează traseele dus-întors.

marcaj puncte duble

Indicatoare montane

 • de direcție (simple sau duble) și indică sensurile de parcurs, pe plăcile metalice în formă de sageată;
 • de traseu (table indicatoare), care sunt de mai multe tipuri – în punctele de convergență (raspântii) ale mai multor trasee, cuprind semnele de marcaj, direcțiile de mers, timpul de parcurgere al traseelor; cele de avertizare (cu rol de protecție) se montează pentru semnalizarea unor pericole: drum periculos, căderi de pietre, o prăpastie, declanșarea avalanșelor; table toponimice: semnalizează lacuri și râuri, intrarea în rezervații naturale, monumente ale naturii;
 • de documentare, care furnizează informații privitoare la traseele marcate precum și despre principalele puncte de interes turistic din arealul respectiv și se găsesc la cabane sau în stațiuni;

Care sunt gradele de dificultate ale traseelor și cum sunt calculate?

Grad mic de dificultate – poate fi parcurs de oricine într-o perioadă scurtă, de la 3 la 6 ore, cu o diferență de nivel de la 300 la 700 de metri.

Grad mediu de dificultate – durata în care se parcurge traseul este între 4 și 8 ore, diferența de nivel fiind de la 500 la 1.000 de metri. Cei care aleg acest tip de traseu trebuie să aibă o condiție fizică bună.

Grad mare de dificultate – parcurgerea traseului necesită un efort fizic continuu și trebuie să aveți o condiție fizică foarte bună. Durata traseului este între 5 și 9 ore, iar diferența de nivel este de la 800 la 1.500 de metri.

Ce ar trebui să mai știți

Dacă este afișată și sigla Salvamont, aceasta indică faptul că vă aflați într-o zonă „patrulată” de echipele organizației respective.

Timpul afișat indică durata unui parcurs cu mers obișnuit (fără opriri mai mari de 10 minute dupa fiecare oră de mers). Dacă apar două valori (de exemplu 4 1/2 – 5 ore), diferența de 1/2 oră reprezintă decalajul dintre un turist antrenat și unul mai puțin antrenat, ori dintre o deplasare în condiții atmosferice normale și una cu intemperii.

Pe indicatoare aflate la intrările și ieșirile de pe traseu puteți găsi, conform ”Ghidului drumețiilor montane”, următoarele litere, care semnifică:
A – pericol de avalanșă
C – cornișe pe traseu
D – dificultăți alpine (pasaje, săritori)
M – condiții meteo ce pot influența substanțial parcursul
O – orientare dificilă
P – pantă mare și alunecoasă
H – limita dintre două ocoale silvice

De asemenea, există marcaje aflate în zone stâncoase greu accesibile: Momâi (un grup de pietre în formă de piramidă, a căror înălțime variază până la 1 m).

sursa: emunte.ro

autor articol: Ana Maria Moraru

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

One comment

 1. din pacate principiul dupa care se fac marcajele turistice la noi in tara este mostenit de pe vremea comunista de cand se faceau in cadrul marii actiunii asaltul carpatilor.
  astazi nicaieri in lume nu se mai face asa ceva. mai mult sunt cateva asociatii care atrag fonduri pentru executarea lor si picteaza traseele fara nici un discernamant. e o discutie lunga !

Leave a Reply