Home / Actual / Locuintele ANL se pot cumpara si in rate

Locuintele ANL se pot cumpara si in rate

Conform Legii nr. 152/1998, locuintele pentru tineri de pana in 35 de ani, destinate inchirierii puteau fi vandute titularilor contractelor de inchiriere dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta. Acelasi act normativ stabilea, pana acum, ca pretul locuintei se achita integral la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, din sursele proprii ale beneficiarului si/sau din credite contractate de acesta de la institutii financiare autorizate.

Aceste prevederi au fost, insa, modificate, printr-un act normativ publicat marti in Monitorul Oficial. Este vorba despre Ordonanta Guvernului nr. 6/2014, publicata in Monitorul Oficial, nr. 562, din 29 iulie, ce a intrat in vigoare la data publicarii. Concret, prin actul normativ publicat, s-a creat cadrul legal pentru vanzarea cu plata in rate lunare a locuintelor construite prin programul “Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii”, implementat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL).

“Pretul locuintei se poate achita integral, la data incheierii contractului de vanzare, din surse proprii ale beneficiarului si/sau din credite contractate de beneficiar de la institutii financiare autorizate, inclusiv cu garantia statului, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data inscrierii dreptului de proprietate in cartea funciara, sau in rate lunare cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare”, se precizeaza in OG nr. 6/2014.

Asadar, pentru plata in rate, avansul va fi de cel putin 15% din valoarea de vanzare, iar dobanda va fi constituita din dobanda de referinta a BNR, la care se adauga doua puncte procentuale. Ratele vor fi achitate catre detinatorii unitatii locative respective, iar dobanda va fi aplicata la valoarea ramasa de achitat a locuintei.Transferul de proprietate asupra locuintei catre cumparator se produce dupa achitarea integrala a valorii de vanzare, pana atunci locuinta ramanand in administrarea autoritatilor administratiei publice locale.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply