Home / Cultura / Lansare de carte – Darie Magheru – “Scrieri – Volumul I”

Lansare de carte – Darie Magheru – “Scrieri – Volumul I”

Centrul Cultural Reduta organizează joi, 30 ianuarie 2014, la ora 17:00, o triplă lansare de carte printre care regăsim şi opera lui Darie Magheru, “Scrieri – Volumul I”

Darie Magheru – actor, poet, dramaturg, prozator, boem de o rară noblețe, Darie Magheru este una dintre legendele literare și artistice ale Brașovului. Prefațatorul volumului de poezie – Scrieri – Volumul I – Poeme – prin care Editura EIKON a început editarea integrală a operei  lui Darie Magheru -, Octavian Soviany, îi face un portret literar succint, dar complet:  …spirit incomod și caustic, ale cărui vorbe de duh mușcătoare au intrat de mult în folclorul cercurilor boeme ale Brașovului – Darie continuă să incomodeze și după moarte. Cu toate că – născută dintr-o neliniște experimentalistă, care l-a purtat uneori până aproape de ultimele limite ale limbajului și ale literaturii – opera sa a fost în multe privințe una de pionierat și, înainte de toate, s-ar cuveni editată integral, citită și comentată. S-ar descoperi astfel că Darie Magheru n-a fost nicidecum un epigon al scriitorilor de la Gândirea, ci, dimpotrivă, un autor iconoclast, demolator de poncife literare (și nu numai), lansat în căutarea unor noi teritorii ale literaturii, pe care o percepea ca pe o aventură existențială. ”

casa darie magheruCopilăria şi-a petrecut-o la Săcele, unde a urmat școlile elementare, primare și mai târziu liceul. În 1941 – în plin război – s-a înscris la Academia Regală din București, studiind artele dramatice ca mai târziu să-și continue studiile la Institutul de Teatru din Iaşi

Municipiul Săcele i-a dedicat numele unei străzi unde funcționează și “Casa Memorială” Darie Magheru.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply