Home / Actual / În sfârșit! Arborii căzuți la pământ din zona Poiana Angelescu – Valea Largă – Highișului vor fi exploatați în aceste zile

În sfârșit! Arborii căzuți la pământ din zona Poiana Angelescu – Valea Largă – Highișului vor fi exploatați în aceste zile

Ca urmare a acţiunii factorilor abiotici (vânturi puternice si ninsori abundente in perioada martie – aprilie 2021 si biotici (agenţi fitopatogeni – ciuperci si insecte din familia Ipidae) in fondul forestier limitrof zonelor Poiana Angelescu – Valea Larga – Highisului – Oituz (Spitalul Colceag ) – Valea Cematului – Narciselor – Livezii – M.Eminescu au aparut doborâturi si rupturi de vânt precum si arbori uscaţi pe picior.

Arborii in cauza au fost puşi in valoare (marcaţi), efectuandu-se evaluarea lor cantitativa si valorica conform normelor tehnice silvice in vigoare in scopul evacuării din pădure.

Totul pentru a evita proliferarea agenţilor fitopatogeni (ciupercilor) si a insectelor de scoarţa care ar putea afecta si arborii sanatosi, astfel incat sa se asigure o buna stare de sanatate a pădurii, fapt benefic pentru gospodărirea durabila a fondului forestier. 

In acest context, Regia Publica Locala a Padurilor Sacele aduce la cunoştinţa ca au fost marcaţi 1021 de arbori afectaţi din specii rasinoase (molid , pin silvestru , brad , larice ,etc. ), aceştia insumand un volum de 1818 mc masa lemnoasa.

Arborii in cauza sunt dispersati pe o suprafaţa de 201,8 ha si se vor extrage din pădure in medie 5 arbori / ha sau 9,0 mc /ha .

Pentru masa lemnoasa provenita din aceşti arbori s-a organizat la data de 09.06.2021 licitaţie in condiţiile prevăzute de lege. 

Activităţile de evacuare din pădure a masei lemnoase respective se vor derula incepand cu data de 14.06.2021 , iar transportul materialului lemnos rezultat se va efectua pe drumurile forestiere “ Poiana Angelescu – Valea Larga” , “Valea Larga” , “Poiana Angelescu” , “Ramificaţie Şapte Izvoare” , dar si pe străzi din intravilanul municipiului Sacele.

Conducerea Regiei Publice a Padurilor Sacele face apel la cetăţenii care vor face drumeţii in zona să manifeste atentie sporita si sa evite perimetrele in care actioneaza utilajele forestiere, astfele incat sa prevenim apariţia unor evenimente nedorite.

(pe surse) Întrebări pentru primarul pesedist Virgil Popa: Este adevărat că săptămâna trecută ați fost chemat la DNA? Ce anume v-au întrebat?

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia