Home / Actual / Iluminatul public din Sacele: modernizare de 4 milioane de euro

Iluminatul public din Sacele: modernizare de 4 milioane de euro

O propunere controversată apărută pe ordinea de zi a consiliului local Săcele din 19 septembrie 2013, i-a împărţit pe aleşii locali în două tabere. Este vorba de aprobarea iniţierii procedurii de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului de iluminat public în Municipiul Săcele.  O denumire oficială pentru un proces de înstrăinare (concesionare) a serviciului de iluminat public din municipiul Săcele.

Care este propunerea şi ce se poate ascunde în spatele ei ?

Iniţiatorii concesionării vorbesc despre necesitatea modernizării reţelei de iluminat public, modernizare ce poate duce la scăderea costurilor lunare şi de înfrumuseţare a oraşului, prin introducerea cablurilor de pe stâlpi sub pământ, zonele Al. Lapedatu şi Piata Libertatii din Cernatu, fiind oferite ca exemple pozitive. Principalii susţinători ai propunerii au fost consilierii PDL şi cei ai UDMR, aliaţi politici la nivelul consiliului local:

“Avem posibilitatea unei investiţii. Este păcat să nu folosim această oportunitate. Dacă există această posibilitate să realizăm această investiţie în 2 ani de zile şi să o platim în 8 ani consider că ecat să pierdem o aşa oportunitate”

Nicolae Coliban – Consilier PDL  

Contestatarii acestei propuneri au atacat mai ales perioada de 8 ani, ca termen de îndatorare publică oferit de documentaţia tehnică ce a însoţit propunerea. Mai simplu spus, concesionarea şi modernizarea s-ar realiza în 2 ani, dar ar costa aproximativ 4,5 milioane de euro, urmând a fi plătită în 8 ani, cu o rată lunară de aproximativ 2 miliarde lei vechi.

Referitor la oportunitatea acestei investiţii,celele are mai multe probleme, de bine, de rău avem iluminat, dar nu avem canalizare şi apă. Nu ne permitem acum să cosmetizăm. Nu putem împovăra consiliile locale care vor veni pe 3 mandate.”                                                                                         Daniel Onacă – Consilier PPDD

“Mi se pare imoral ca noi să stabilim o cheltuială în buget pentru 8 ani. Noi putem hotărî pentru mandatul nostru.”                                                                                         Carol Rugacs – Consilier PNL

Investiţie sau cheltuiala publică?

Conform iniţiatorilor propunerii, bugetul oraşului nu va fi împovârat de acestă modernizare. Prin concesiune s-ar putea realiza aceasta investiţie sau s-ar putea face o investitie mai mică de 2 milioane de euro, bani care ar putea veni din închirierea către reţelişti a domeniului public pe metru liniar, fiind vorba de telefonie. Prin modernizarea acestei reţele de iluminat s-ar putea face o economie de curent de 3.200.000 kv/ora. Însă consiliul local Săcele a votat gratuitate pentru reţelişti în oraşul noastru, chiria urmând a fi stabilită ulterior, deci amortizarea cheltuielii fiind ipotetică şi nu sigură.

“Vă reamintesc că suntem printre puţinele oraşe care nu încasăm nimic de la reţelisti, am respins acum câteva luni acest tarif care urma săl încasăm de la reţelisti. În acest moment reţeliştii se bucură de gratuitate. Propun să respingem acest punct şi să aprobăm mai întâi tarifele pentru reţelişti şi apoi să vedem cum facem cu iluminatul.”                                                                                                                                  Cristian Panait – Consilier local

Propunerea a picat la vot. Sau nu ?

Discuţiile tensionate au continuat, în final consilierii demarând şi procedura de vot. Propunerea de iniţiere a procedurii de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului de iluminat public în Municipiul Săcele a cazut la vot primind doar 8 voturi pentru, din cele 9 necesare. Surpriza însă, pe ordinea de zi a viitoarei  şedinţe de consiliu local, ce va avea loc joi 24 octombrie, se propune ANULAREA ultimului vot şi demararea procedurii, iniţiatorii bazându-se pe o participare a tuturor celor 19 consilieri locali, ultima oară lipsind un consilier UDMR, exact votul  necesar începerii iniţiativei. Ce va urma, vom afla la următoarea şedinţă a Consiliului Local Săcele.

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

4 comments

  1. Felicit redactia "saceleanul.ro" pentru acuratetea informatiilor oferite sacelenilor. NU se ia in calcul modernizarea iluminatului stradal cu leduri sau cu corpuri de iluminat solare,care ar face cu adevarat economie lunara de la bugetul local, ci doar ingroparea cablurilor la niste costuri exorbitante! Luam in calcul atacarea acestei Hotarari(daca va trece) in Instanta de Contencios Administrativ. Dl.Rugacs Karol are dreptate, nu este moral sa impovarezi bugetul viitoarelor legislaturi…

  2. Ce le arde și ăstora… Îngroparea firelor! Cu țiganii ce facem? Îi mai ținem ilegal în cârca noastră? Mai circulăm mult cu dricul? Mai plătim 80 lei lunar pe abonamente pentru țigani? Mai bem multă apă murdară? Vouă vă arde de cabluri și avem multe alte probleme mai greave printre care mai amintesc și de câinii vagabonzi.

  3. Dacă am rezolva cu țiganii ar fi foarte bine! A fost pază pe autobuze, acum ați scos-o și suntem mereu în nesiguranță. Nici în locuințe nu e mai bine! Te atacă când au chef! Nu doar ei sunt infractori, dar ei n-au lege. Etnia română și maighiară mai are o frică de lege, ei n-au căci nu pot fi pedepsiți! Le convine pușcăria că au tot ce le trebuie acolo, amenzi nu plătesc că n-au cu ce, iar proprietăți n-au (nu trebuie să li se dea, nu sunt locuitorii municipiului), deci nu vor plăti amenzile căci autoritățile n-are ce le lua. Ei nu plătesc taxe și impozite, deci de ce mai locuiesc în Săcele și de ce au favoruri mereu? Pentru voturi?

  4. Așadar, vă rog ocupați-vă de problemele grave și apoi de cablurile de pe stâlpi!

Leave a Reply