Home / Actual / Gellért Géczi: “Dar ce s-a întâmplat de fapt? (analiză a celor întâmplate la Săcele)”

Gellért Géczi: “Dar ce s-a întâmplat de fapt? (analiză a celor întâmplate la Săcele)”

“Acest “raport” s-ar putea să fie un pic lung, dar cred că sunt câteva lucruri care trebuiesc spuse în contextul celor întâmplate. În primul rând pentru simplul fapt că trebuie să recunoaștem, comunitatea noastră a pierdut enorm, iar în al doilea rând pentru că eu am fost cel care a încasat pumnul în gură.

Aș enumera întâi câteva aspecte despre necesitatea acestui “act administrativ“ din partea majorității covărșitoare a consilierilor locali pentru a schimba un viceprimar “nepriceput“ și “ineficient“ pentru a da municipiului nostu (citez) o “eficientizare a administraţiei publice”. De fapt, cum mulți au și remarcat, nu au existat motive serioase care au stat la schimbarea mea din funcție. Cred că este limpede pentru toată lumea: motivele au fost politice.

“Dragostea necesită două persoane“ – spune o zicală. La Săcele problema a fost că din start, după alegerile locale din 2016 s-a format un “triunghi conjugal“ între PSD, PNL și UDMR. În aceste condiții UMDR și-a asumat rolul de viceprimar, pe data de 24 iunie 2016. Am acceptat această situație, fiindcă pentru noi, comunitatea maghiară din Săcele ocuparea acestei funcții era de maximă importanță, fiind o “unealtă“ în mâna comunității în vederea realizării dezideratelor noastre și a bunăstării săcelenilor.

Dar în acest “triunghi conjugal“ fiecare partener a dorit altceva, noi fiind puși în situația de a “face pe placul“ unuia sau altuia pentru a nu stârni controverse. La concret, în momentul adoptării unor decizii importante pentru toți săcelenii mai ales, ori unul (PSD), ori celălalt (PNL) parterner s-a simțit “neglijat“.

Trebuie menționat și faptul că relația mea cu domnul Primar nu a fost una lipsită de griji, fiindcă mie, ca și viceprimar nu mi s-au delegat atribuții în ultimele nouă luni de zile. Am fost membru în mai multe comisii, dar la concret nu am primit în subordine nimic din activitatea aparatului de specialitate, așa cum ar fi normal acest lucru. Toate deciziile erau în mâna domnului Primar. Am menționat despre acestă inadvertență, iar la ultima discuție serioasă din ianuarie pe care am avut-o cu dânsul pe aceste considerente mi s-a spus că dânsul a acceptat un viceprimar maghiar în administrație doar pentru a asigura reprenzentarea comunității maghiare în executivul Primăriei. Punct. În aceste condiții, ar fi fost suficient să fie lipit în geam o pancardă de carton de mărime naturală a unui viceprimar maghiar, pentru a da dovadă de faptul că suntem aici, și ne “reprezentăm“ comunitatea.

Ce putem face pentru comunitatea noastră în continuare? Asta este marea întrebare! (Altă întrebare!) Eu mi-am asumat rolul de viceprimar, nu de manechin. Iar mimin-minimorul acceptabil era ca UDMR să fie considerat un partener egal în administrație, nu a cincea roată la căruță. Noi am venit să lucrăm pentru comunitate, pentru săceleni, nu pentru a juca “roluri” bine stabilite. Peste trei ani de zile electoratul ne va sancționa pe noi, nu pe partenerii de coaliție!

Nu putem neglija aspectul ”ascuțit” în ceea ce privește ”decapitarea” din administrație a intereselor comunității maghiare reprezentat legitim prin UDMR. Am remarcat acest aspect de ceva vreme, și am adus-o în atenția tuturor, aici, la Săcele, la Brașov, președintelui organizației județene, cum că ceva ”scărțăie” în triunghiul nostrum conjugal de la Săcele. Se simțea că situația va escalada mai devreme sau mai târziu, când, nu se știa. A și escaladat și a culminat.

Conducerea județeană a afirmat de nenumărate ori faptul că nu ar trebui să ne facem griji, pentru că alianța județeană PNL-UDMR este garantul faptului că nu vor fi probleme. Chiar și în ziua schimbării mele din funcție mi s-a adus de mai multe ori la cunoștință cum că cei în care avem așa de multă încredere, adică colegii liberali, nu se vor ține de cuvânt și vor încălca alianța noastră. Cred că nu am fost destul de treji penru a observa din timp această problemă.

Dacă tot s-a spus că nu sunt demn de a ocupa această funcție și m-au schimbat, pentru ca localitatea noastră să progreseze, cum se poate explica acel gest al colegilor liberali, care mai deunăzi, acum două luni de zile strigau ”PSD, ciuma roșie” în Piața Sfatului din Brașov azi au făcut un pas tiptil și suplu lângă conducerea social-democrată și au votat un viceprimar tot PSD-ist?

Ni s-a pus în cârcă și faptul că nu am nominalizat la alegerea noului viceprimar un reprezentant al UDMR. Am făcut acest gest pentru că era limpede că această nouă majoritate nu va susține un viceprimar din partea UDMR. Nominalizarea lui Cristian Panait, o soluție de compromis să spunem a fost singura alternativă viabilă în acel moment. Jos pălăria totodată în fața domnului Panait, pentru simplul fapt că în acest teatru ordinar a fost singurul om de cuvânt, și-a respectat promisiunea, și nu a votat pentru schimbarea viceprimarului UDMR. Dar și în această situație coaliția PSD-PNL a funcționat de minune. Dacă ar fi funcționat alianța județeană PNL-UMDR în momentul schimbării, nu s-ar fi ajuns aici!

Dacă mă supără ceva, acel ”ceva” ar fi neputința.

Cred că am fost neputincioși, la nivel local, la nivel județean, și nu am făcut tot ce era posibil de făcut pentru a ne păstra această funcție de demnitate publică. În virtutea acestor considerente ce garanție avem că acest ”scenariu” nu se va repeta altundeva în județ, și liberalii nu se vor alia pentru schimbarea unu alt demnitar UDMR? Cine o fi oare următorul pe listă? Brașov? Tărlungeni? Hălchiu? Consiliul Județean? Există vreo garanție reală cum că nu se vor mai face alte alianțe împotriva noastră? NU!.

Conducerea judențeană a liberalilor s-a delimitat de cele întâmplate, și au confirmat că evenimetele de la Săcele nu reprezintă poziția oficială a Filialei Județene a Partidului Național Liberal, și că se va lua o decizie politică asupra celor întâmplate. Dar pe noi, maghiarii din Săcele această decizie nu ne mai ajută cu nimic!

Dacă această alianță mai funcționează, să facem tot ce este posibil pentru a îndrepta ce s-a întâmplat, împreună să facem în așa fel încât comunitatea maghiară din Săcele să recâștige această poziție de demnitate publică!
În ciuda rezultatelor bune pe care le-a obținut UDMR la nivel de județ se poate constata că aceste rezultate pot fi șterse oricând, acțiuni ce ar aduce pierderi iremediabile comunității maghiare din județul Brașov, ce s-ar aduna lângă pierderile deja suferinte în domeniul educației și învățământului de exemplu.

Deci, ce facem pe mai departe? La următoarea bătălie pierdută vom rămâne din nou înmărmuriți? Dacă da, înmărmureala ne va rămâne, și nimic altceva. Iar pierderea bătăliei va trebui asumată!
Iar după 17 ani s-a deschis cutia Pandorei la Săcele. Noii conduceri a administrației săcelene le doresc multă pricepere, putere de muncă pentru a gestiona aceste “cadouri nebănuite” ce vor fi dăruite de acestă ”cutie”.

Doresc în continuare să trăim în bune relații cu cei ce sunt conaționalii noștrii, fiindcă noi, maghiarii din Săcele aici ne-am născut, aici am trăit, și aceasta este soarta pe care trebuie să ne o asumăm. Iar cei ce ne-au atacat pe la spate să fie integrii, și să-și asume la rândul lor responsabilitatea pentru aces gest!

Și nu în ultimul rând, aduc mulțumiri pentru sutele mesaje de încurajare primite în ultimele zile, atât din partea maghiarilor, cât și din partea românilor din Săcele.

Personal, nu m-a afectat pe mine ce s-a întâmplat, am toată convingerea că vor mai fi zile cu soare, vom munci în continuare pentru comunitate, fiindcă ea este valoarea comună a noastă, a tuturor!”

Gellért Géczi – UDMR Săcele

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply